אחד הציטוטים המפורסמים של יגאל אלון אומר: “עם שאיננו מכבד את עברו, גם ההווה שלו דל, ועתידו לוטה בערפל”. אמנם בזמנו דיבר חבר הכנסת ומפקד הפלמ”ח על המושבה ראש פינה (כן, מי ידע?), אבל אם תרשו לנו לשאול ממנו רגע את מילותיו, נשמח לטעון שעל המשפט הזה כולו מבוסס תפקיד ה- Data Scientist. לומדים ומכבדים את העבר, מיישמים בהווה, ומקבלים עתיד ברור כשמש.
כשהאדם והמכונה נפגשים
אם ניקח צעד אחד אחורה רגע ונדבר על מקצוע Data Scientist, נבין שלמעשה לכל עסק יש מידע (דאטה, נתונים), אפילו לחנות המכולת הקטנה שמעבר לפינה. כל עסק אוסף נתונים על התהליכים העסקיים של הארגון, אבל רק מעטים מהם משכילים ללמוד מאותם נתונים. בעולם ההייטק והארגונים הגדולים, קיימים מנתחי הנתונים, Data Analyst, תפקיד חשוב בהחלט של איסוף הנתונים, איתור תובנות והצגתם לבעלי המקצוע הרלוונטיים בארגון. ונכון שאין תחליף לאינטואיציה והאינטליגנציה של בני האדם האמונים על תפקיד חשוב זה, אבל במקרים רבים, כפי שאומר לירן בן חיים, ראש תחום ה-Data בג’ון ברייס ובעל בית תוכנה המפתח מוצרים שונים, מערכות מידע ומערכות עתירות: “היכולת האנושית מוגבלת”.
לירן ממשיך ומסביר: “אי אפשר בלי האינטואיציה של האדם, אבל אדם לא יכול לראות את התמונה כולה. למשל, אם אני הייתי רוצה להשקיע במניות, הייתי הולך לברוקר מומחה שייתן לי נתונים. יש מלחמה באוקראינה, נגמרה הפסקת האש בעזה, יש מגמה שהנאסד”ק יתחזק וכו’, אבל אין לו יכולת לראות את המשוואה כולה, על כל עשרות הנעלמים בה, כמו שמחשב יכול. מחשב יכול להסתכל על הרבה ממדים בו זמנית, וגם יכול לתת חיזוי מאד מהר, תוך עשר שניות יהיה חיזוי, ועשר שניות לאחר מכן, החיזוי ישתנה ממש בלייב, לפי דברים שמתרחשים בתוך התמונה”. מסיבה זו, מסביר לירן, הדאטה אנאליסט חשוב, אבל במקרים רבים נצטרך דווקא את אחיו, הדאטה סיינטיסט, זה שיפתח מודל חיזוי, אלגוריתמים, ואפילו יוכל לבנות אתר או אפליקציה שיוכלו לתת לכם בכל רגע נתון את המידע שאתם צריכים לצד ניתוח מורכב של הנתונים הללו.
Data Science, Machine Learning and Deep Learning – איך כל זה משתלב?
במכללת ג’ון ברייס קיים קורס שמכשיר אנשי מקצוע כדי שידעו לעשות בדיוק את זה – לקחת את עולם הנתונים לשלב הבא, ולהפוך להיות AI Experts. ביקשנו מלירן שיסביר בדיוק איך כל העולמות הללו משתלבים. “בינה מלאכותית, או AI, זו למעשה תוכנה שלומדת מתוך נתונים קיימים, כדי לבצע משימות ופעולות בדומה לבני אדם, מתוך המידע” הוא אומר. “עולם הבינה המלאכותית מתחלק לכמה תתי תחומים, למשל ראייה ממוחשבת, זיהוי טקסט וכו’. למידת מכונה (Machine Learning) זה בדיוק זה, המכונה מקבלת נתונים, לומדת אותם ומוציאה תובנות. Deep Learning זה כבר השלב הבא, למשל, בתחום הראייה הממוחשבת, אני רוצה שהמחשב ידע להסתכל על שתי תמונות של אדם ולהשוות ביניהן כדי לדעת אם זה אותו אדם. אני רוצה שהמחשב יראה 10,000 תמונות של כלבים, כדי שכשהוא יראה תמונה חדשה, שהוא עוד לא ראה, הוא ידע בעצמו לזהות שזה כלב, בדיוק כמו שאדם רואה ומזהה”.
בקורס AI Experts במכללת ג’ון ברייס יכנסו הסטודנטים לעובי הקורה של התחומים הללו, בלמידה שהיא גם תיאורטית אך גם מאד מעשית וכוללת תרגולים רבים לאורך הקורס כדי להכין אותם לשוק העבודה. במהלך הלמידה יגעו הסטודנטים בלמידת מכונה, מדע הנתונים, לרבות בקיאות במגוון כלי אנליזה, אלגוריתם, כריית נתונים וחיזוי, שפת Python שמפשטת את כל תהליך ניתוח הנתונים ובניית מודלים ועוד. במהלך הקורס יעלו גם נושאים מתקדמים יותר מעולם הבינה המלאכותית כגון פתרון בעיות בעיבוד תמונה, ניתוח טקסט, וידאו, זיהוי פנים ועוד.
איך נראים החיים כ-Ai Expert?
מדובר במקצוע שהפך למבוקש במיוחד בשנים האחרונות, ולירן מסביר את השתלשלות העניינים: “בשנים האחרונות הדאטה הפך להיות מאד זמין”, הוא אומר. “באינטרנט ניתן למצוא מידע על הכל. אם בעבר היה מידע שהיית צריך לרכוש בדרך כלשהי, היום הכל חשוף ופתוח. שנית, יכולות החומרה שיש היום השתפרו משמעותית. החומרה מאד התפתחה. אם בעבר, כדי ללמד מודל על עצם כלשהו ולחשוף אותו לאלפי תמונות היינו זקוקים למחשב מאד חזק לשבוע שלם, היום גם משך הזמן התקצר משמעותית וגם קיים הענן דרכו ממש ניתן לשכור את החומרה המבוקשת. במקום לרכוש מחשב במיליון דולר, אני יכול לשכור אותו במחיר שעתי של כמה עשרות דולרים. זה חסכון עצום שמאפשר להרבה יותר ארגונים ועסקים לגשת לטכנולוגיה הזו ולרתום אותה לטובתם, ולכן הם זקוקים להרבה יותר אנשי מקצוע בתחום. אם פעם זה היה מקצוע שהיה נפוץ רק בחברות הגדולות, היום כמעט כל ארגון זקוק ומעסיק עובד כזה, ויש דרישה אמיתית לאנשים איכותיים עם ההכשרה הנכונה”.
אוקיי, השתכנענו. אז מה אנחנו צריכים כדי להיכנס לתחום?
“זהו לא אחד מהתחומים אליהם ניתן להגיע בלי שום ידע מוקדם” מסביר לירן. “כדי להשתלב בתחום חייבים להבין פיתוח תוכנה, להגיע מרקע של פיתוח, כאדם שיודע לתכנת. אם אתם אנשים שעובדים בתחום אבל מחפשים את הדבר הבא, מרגישים שעולם הפיתוח הוא מאד סיזיפי ומונוטוני ואתם מחפשים משהו יותר דינמי ואפילו יותר יצירתי, התחום הזה בדיוק עבורכם. זה תחום מעניין שמשלב בתוכו גם את חיזוי העתיד, משתנה באופן תדיר, ומבחינתי זו אומנות ברמה גבוהה”.
למה נוכל לצפות מבחינת שכר? לירן מסביר כי השכר מאד משתנה בין אדם לאדם, לפי החברה, לפי הותק שלו בתחום ואפילו לפי האזור הגאוגרפי בו הוא גר. עם זאת, הוא אומר כי מפתחי תוכנה יכולים לצפות לעלייה בשכר של בערך 20% מהשכר הנוכחי שלהם, וכמובן שהשמיים הם הגבול, לפי היכולות והרצון להתפתח.
ולבסוף, אם אנחנו כבר מדברים על נתונים וחיזוי, לאן יכול התחום להתפתח? איך יראה עולמם של ה-AI Experts בשנת 2024?
“המגמה הזאת תמשיך, חד משמעית” מצהיר לירן, “אני לא רואה דרך אחרת. עם זאת, המלחמה שלנו יכולה להיגמר תוך חודש וגם להמשיך לעוד שנתיים, שינויים בעולם קורים כל רגע, כך או כך, אני לא מתיימר לדעת”, הוא מסכם בחיוך. “הנבואה ניתנה לשוטים”.
הצלחנו להלהיב אתכם על התחום? מעולה. לפרטים נוספים על הקורס ולביצוע מבדק התאמה ללא עלות, לחצו כאן >>>