אורי לפיד, סמנכ”ל בג’ון ברייס הדרכה, עם 13 שנים בעולם הזה מספר על 10 מיתוסים ותפיסות שדבקו בעולם הטכנולוגי – ממש לא באשמתו ומפצח בשפה שכולנו מבינים מה עומד מאחורי התפיסות השגויות הללו.
- המיתוס: “אין מקום לנשים או אמהות בתעשיית ההיי-טק”
מה באמת קורה בשטח – ממש לא נכון. כמו בכל מקום אחר, ישנן משרות שלנשים (או גברים) או אימהות (וכמובן אבות) תהיינה נוחות פחות. אבל זהו מקרה זהה לחלוטין לעורכי דין, טכנאי מכונות כביסה, קוסמטיקאית או אנשי מכירות שטח. עניין של אופי ולא מגדרי.
השורה התחתונה: בתעשיית ההיי-טק ישנן משרות שמאפשרות לנשים השתלבות מהירה, ניצול הערכים המוספים שלהן ואפשרות להתקדם גם בתור אימהות. המגוון רחב וההיצע רחב. צריך רק לברר לעומק.
- המיתוס: “בהיי-טק עובדים שעות מטורפות”
מה באמת קורא בשטח – כמו בכל מקום, גם בהיי-טק עובדים קשה. לפעמים הרבה שעות, לפעמים עם המון לחץ, לפעמים יש פסגות לחץ וימים ארוכים במיוחד. לפעמים יש פחות. במה שונה אפיון זה ממוכר פרחים (גם לו יש ימים מאוד לחוצים לפני החגים), מקונדיטור לפני אירוע, או מזגניסט לפני הקיץ ובמהלכו, מאיש מכירות לפני סוף רבעון (חייב לעמוד ביעדי המכירות שלו) או מאיש שיווק לפני עליה לקמפיין פרסומי חושב.
השורה התחתונה: כולם עובדים קשה. לא רק בהה-ייטק. לפחות בהיי-טק יש מזגן וארוחת צהריים 🙂
- המיתוס “עבודה בהיי-טק מתאימה רק ל-“מצטיינים”
מה באמת קורה בשטח – בתעשיית ההיי-טק יש מקום לכולם. מי שעשה 10 יחידות מחשבים בבית הספר- יימצא בוודאי את מקומו, אבל גם מי שלא. דווקא בתעשייה שבנויה על היררכיה מאוד ברורה (מנהלי פיתוח, מנהלי פרויקטים, ראשי צוותים ואנשי צוות), גם למי שלא מרגיש שהוא “גאון” או “מצטיין” יכול להיות מקום נהדר. תעשיית ההיי-טק מבוססת בחלקה הגדול על עבודת צוות, תמיכה הדדית ומדידה והישגים קבוצתיים. הרבה יותר קשה להיות ספר או קוסמטיקאית עצמאיים לא “מצטיינים”. להם פשוט לא תהיה עבודה אם הם לא יהיו מצוינים. בהיי-טק, בדיוק כמו בליהוק סרט, יש שחקנים ראשיים, מעט יותר שחקני משנה, ושכבה מאוד רחבה של שחקנים פחות דומיננטיים בשלב הראשון (אפילו ניצבים) שיכולים להתקדם.
השורה התחתונה: מצטיינים ימצאו תמיד עבודה יותר בקלות. בכל מקצוע. במה שונה ההיי-טק?
- המיתוס: “אצליח להשתלב בהיי-טק רק אם הייתי בממר”ם”
מה באמת קורה בשטח – נכון. יותר קל אם אתה או את כבר אחרי 3-5 שנים עבודה בתעשייה בזמן השירות הצבאי. אבל כאן בדיוק טמון ה-Catch. הצבא מייצר רק חלק קטן מאנשי הטכנולוגיה הדרושים בארץ ורק בחלק מהטכנולוגיות. כל השאר מגיעים ממגוון עצום של מקורות (אקדמיה, לימודי מקצוע וכד’). ברור שאם יש לי כבר 5 שנים ניסיון- יש לי עדיפות אבל בוגרי יחידות המחשב של צה”ל לא יתמודדו איתך על אותן משרות. לפחות לא בשלב הראשון.
השורה התחתונה: גם בתוך תעשיית ההיי-טק ישנם תחומים בהם לא תמצא את בוגרי יחידות המחשב של הצבא כי הצבע פשוט לא משתמש בטכנולוגיות הללו. וגם אם כאן להם כבר יש ניסיון ולכן התחרות שלך היא לא איתם.
- המיתוס: “אני לא בנוי לעבודה מול המחשב כל היום”
מה באמת קורה בשטח – קיימים בשוק כל כך הרבה מקצועות אחרים הדורשים ישיבה “כל היום מול המחשב” או “מול הניירת” או “בשמש” או בכל מקום אחר. מנהלי חשבונות יושבים כל היום מול המחשב, גם הרבה אנשי תפעול. אז מה? זו סביבת העבודה של היום. מעבר לכך- תעשיית ההיי-טק מציעה מאות סוגים של משרות שלא כרוכות בישיבה “כל היום” מול המחשב. מנתחי מערכות, טכנאים, אנשי תקשורת, מנהלי פרויקטים ועוד רבים- כולם משלבים עבודה “מול המחשב” עם עבודה מול לקוחות, ספקים ושותפים.
השורה התחתונה: תמיד אפשר לשלב ולמצוא את המשרה או המקצוע שמתאים לך.
- המיתוס: “אני לא טוב במחשבים. אין לי אפילו חשבון ב- Facebook”
מה באמת קורה בשטח – לא תמיד יש קשר בין שימוש במחשב כמשתמש (רשתות חברתיות, Office, אינטרנט, סקייפ) ובין עבודה בעולם ההיי-טק. מדובר על אותו ההבדל לראות טלוויזיה או לתקן אותה, או בין לראות פרסומות (כצופה) או להיות איש שיווק מומחה (כמקצוען). ההייטק מגלם בתוכו מקצועות רבים שפשוט צריך ללמוד אותם.
השורה התחתונה: מחשבים כאיש מקצוע שונים מהמחשבים כמשתמש ביתי.
- המיתוס: “מקבלים רק בעלי ניסיון”
מה באמת קורה בשטח – נכון. לבעלי ניסיון יותר קל למצוא עבודה. אבל ניסיון לא רוכשים בלימודים או בסופר, ניסיון רוכשים מעבודה. גם בעלי ניסיון היו פעם ללא ניסיון. גם ל-New Comersללא ניסיון, יהיה בעוד שנה – ניסיון של שנה! האם לכלכלן בוגר לימודי מקצוע או אוניברסיטה אין את אתגר הניסיון? האם לפסיכולוג צעיר אין את אתגר הניסיון? האם לאיש מכירות או לספר אין את האתגר הזה? לכולם יש וכולנו היינו פעם בלי ניסיון במשהו. זה היה פעם…
השורה התחתונה: עדיף ניסיון אבל אין מספיק ניסיון בשוק. מה עושים? לוקחים צעירים ללא ניסיון ו-“מייצרים” להם ניסיון!
- המיתוס: “אני? רק בסטארט אפ”
מה באמת קורה בשטח – לסטארט-אפים יש תכונה נפלאה. הם נראים נהדר בעיתון. בעיקר כשהם לא מוכרים עדיין לאף אחד אלא פשוט מפתחים את הרעיון שלהם. סטטיסטיקות מראות שאחוזים בודדים במיוחד מחברות ההזנק (Start Up) שורדים ומתוכם רק חלק קטן עושה את זה בגדול. אתה חדש בתחום? יש כל כך הרבה מקומות אחרים לעבוד בהם- תחשבו כמה מחשוב יש בכל חברת סלולאר (חשבתם פעם איך שומרים עליכם כל כך הרבה מידע – שיחות, תעריפים, מסלולים, הודעות, תוכן ועוד ועוד וכמה אנשי טכנולוגיה נדרשים לשם כך?), חברות כרטיסי האשראי, הביטוח והבנקים, חשבתם פעם כמה אנשים מחזיקים את קווי הייצור הממוחשבים של אוסם? של אינטל?, חשבתם כמה אנשים עובדים בשירות המדינה (ממשל זמין, תיעוד, שירות לאזרח ועוד)?. בקיצור- תשאירו את הסטארט-אפים – לאחרים. אם אתם חדשים – לכו לעבוד איפה שבאמת צריכים אתכם!
השורה התחתונה: סטארט-אפים הם רק אפשרות אחת לתעסוקה בשוק הטכנולוגיה ולאו דווקא הנפוצה אצל המצטרפים החדשים לשוק הזה.
- המיתוס: “אני גרוע באנגלית. אין לי סיכוי בהיי-טק”
מה באמת קורה בשוק – אנגלית היא חלק חשוב בכל תחום היום. חומרי הלימוד ברוב התחומים נסמכים על ידע קריאת אנגלית. אם רק חסר לך בטחון בדיבור אין זה אומר שהאנגלית שלך לא מספיקה. בשורה התחתונה לקרוא ולכתוב אנגלית מספק ברוב המקרים (אם אתה לא עובד ישירות מול לקוחות בחו”ל) וחשוב לזכור כי ישנם תחומים בעולם הטכנולוגי בהם הדרישה לאנגלית נמוכה יותר.
השורה התחתונה: חשוב מאוד אבל אם ממש מתעקשים אפשר גם עם אנגלית מוגבלת.
- המיתוס: “מה כבר אפשר ללמד אותי בקורס? איך זה ייתן לי עדיפות במציאת עבודה?”
מה באמת קורה בשטח – דווקא בעולם הטכנולוגי קל יותר לדמות “עולם אמיתי” בלימודים איכותיים ולתת ללומדים טעימה ממה שהם אמורים להיתקל בו בחיים האמיתיים. הרבה יותר קשה מלאמן עו”ד בקרב מול שופט, איש מכירות להתמודד מול לקוח מתנגד או מכונאי להתמודד עם תקלה לא צפויה. לימודים במוסד איכותי ייתנו לך ערכים מוספים מעבר ללימוד נטו. עבודה בקבוצה, שינוי דרישות של לקוח, תקלות בלתי צפויות ולמידה מניסיון של אחרים- קל הרבה יותר ללמד בעולם הטכנולוגי.
השורה התחתונה: תחשוב טוב טוב לפני שאתה מחליט איפה אתה לומד, קח בחשבון שיש סיכוי מצוין שמי שיראיין היה במקום שלך לפני 3 או 4 שנים. חשוב לו מאוד איפה למדת (גם לימודי מקצוע וגם לימודים אקדמאיים). לימודי מקצוע ממוקדים גם יאפשרו לך להיכנס לתחום מהר (בין חצי שנה לשנה בלימודי ערב שמאפשרים לך להמשיך להתפרנס במקביל).
השורה התחתונה – ההיי-טק לא מתאים לכל אחד. אבל גם לא מכירות ולא קוסמטיקה. לא אדריכל ולא טבח.
כשניגשים לקבל החלטה על המקצוע שלך חייבים להתייעץ עם מי שמבין, לבחון את ההתאמה שלנו לעולם המקצועי ולקבל החלטה כשהידע אצלנו ביד. לא שמועות מהשכן שמכיר “מישהו בהיי-טק” או אחרי צפייה בכתבה בטלוויזיה.
יש היום בישראל המון אפשרויות לבחון את עצמך, להתייעץ עם מומחים (ולפעמים זה גם לא כרוך בתשלום).
שווה לבדוק. בהצלחה!