דאטה לפני הכל
כבר לא מקבלים החלטות על פי תחושת בטן
מיפוי חכם של המידע שארגון צובר יכול לשפר משמעותית את היעילות העסקית ולהגיע לתוצאות עסקיות מרשימות.
על פי האנליסטים של חברת המחקר Forrester Research, ארגונים שפועלים בשיטת DATA DRIVEN גדלים בממוצע של יותר מ-30% בשנה ונמצאים בדרך להרוויח 1.8 טריליון דולר עד שנת 2021. חברת מקינזי אף היא מציינת את היתרונות הרבים שטמונים בהפיכת הארגון למונע נתונים וגורסת שארגונים מונעי נתונים הם בעלי סיכוי גבוה פי 23 להשיג לקוחות ופי 6 לשמר לקוחות ולהיות רווחיים פי 19 מארגונים שאינם מונעי דאטה.
ניתוח נתונים חוסך זמן ומשאבים וממקד את הפעילות העסקית במה שחשוב ויכול להצעיד את הארגון קדימה.
עם כל היתרונות הללו, לא פלא שארגונים רבים מעוניינים להפוך גם הם לארגון מונע דאטה – אבל מהם המאפיינים המגדירים ארגון זה, באילו משאבים יש להשקיע ומהם האתגרים הניצבים לאורך הדרך
תרבות ארגונית מבוססת נתונים
ראשית, יש לקחת בחשבון שהטמעת תרבות ארגונים היא אומנם לא מהלך שנעשה ביום אחד, אבל הוא יכול להתרחש בהדרגתיות עד ששיטות העבודה יתאימו לאוריינטציה הארגונית החדשה.
ניהול התהליך מתבצע לרוב בחסות data scientist מדען הנתונים שאמון על ניתוח הנתונים ויוכל לסייע בפעולת הניתוח על מנת להשיג יתרון תחרותי משמעותי על פני המתחרים בענף. הוא זה שיכול לזהות את הפוטנציאל שטמון בנתונים ולהפיק ערך מוסף שיסלול את הדרך לקבלת החלטות נבונה יותר.
יש להבין שלא כמו ארגונים מסורתיים, ארגונים מונעי דאטה צומחים באופן אקספוננציאלי ולכן, יש ליישר קו ולהתאים את מדיניות הארגון עם סוג זה של צמיחה עסקית.
כמובן שיחד עם התועלות הרבות שטמונות בארגון מונע נתונים, הרי שעלו גם האתגרים של הפיכת הארגון מבוסס נתונים. ארגונים אלה צריכים להיות מסוגלים לנתח נתונים על פי התקנים המחמירים ולייצר אסטרטגיית ניתוח נתונים שאכן תיקח אותם קדימה.
האתגר המשמעותי הוא לנתח נכון את הנתונים כדי לקבל תובנות ניהול חכמות וברוב החברות שטרם התנסו בניתוב מידע המידע מנוהל בצורה לא מקצועית וניתוח לא מקצועי שלו יכול לגרום להפקת תובנות עסקיות לא נבונות.
ניהול נכון של הנתונים פירושו לפנות למקצוענים כמו מדעני נתונים, שידעו לעבד את המידע בדרכים הטובות ביותר וכמובן להטמיע פתרונות טכנולוגיים שיקצרו תהליכים אך לא ישבשו תובנות.
חשוב לתכנן סביבת נתונים שלמה שתואמת למודל ולאסטרטגיה העסקית כל הארגון.
משנים גישה מקצים סמכויות מפיקים יותר
השינוי הקונספטואלי מגיע בשינוי הלך הרוח בארגון, ניהול נכון של נתונים וכמובן מיומנות מקצועית בפעולת הניתוח ותמיכה מערכתית ופתרונות טכנולוגיים על מנת להבטיח מילוי הצרכים ועמידה ביעדים.
בחילת הדרך יש לגבש אסטרטגיה חדשה המבוססת על נתונים ולכן, יש לבדוק מהם הנתונים הרלבנטיים לאסטרטגיה הארגונית, אילו תהליכים יש ליישם כדי להבטיח ניהול תקין ואפקטיבי הכולל מיקוד של הנתונים, מהן שיטות העבודה הדרושות כדי להוציא את החזון אל הפועל.
כמו כן, יש לאתר פתרונות מתקדמים ואמינים לאחסון נתונים ובמידה והארגון פועל באיחוד האירופאי, יש למשל לציית לאמצעי פרטיות כגון ה- GDPR. שלב חשוב בתהליך הוא ביצוע אופטימיזציה של נתונים באמצעות כלי BI BI (Business Intelligence), כולל כלי ניטור וניתוח נתונים. חשוב להקצות סמכויות גם בתוך מחלקת או צוות ניתוח הנתונים, כדי שכל אחד ידע מה התפקיד ומה מצופה ממנו באופן ספציפי בתהליך ניטור הדאטה ושתתקיים אינטראקציה מיטבית מול האנליסטים הממונים על פעילות הניתוח. המעקב אחר הנתונים אף הוא בעל השפעה מכריעה בהצלחה ויש להחליט כיצד לבצע מעקב ואיך לתרגם את הנתונים לתובנות רבות ערך. הפיכת התובנות לפעולה ברורה היא שלב חיוני נוסף בתהליך – יש להציג דרכי פעולה קונקרטיות המבוססות על המידע שהופק ויהיה ניתן ליישום בפעילות הארגונית.
ארגון המבוסס על DATA DRIVEN מקבל היום את כל ההחלטות הכספיות, התפעוליות, הניהוליות על סמך ניתוח נתונים ולמדען נתונים תפקיד ראשי בהצגה. הוא אחראי על למידה עמוקה של הנתונים, זיהוי תבניות, יצירת הדמיה של הנתונים וחילוץ תובנות שיסייעו לארגון בפירוש התוצאות ובהכנת תוכנית פעולה.