בנקודת הזמן הנוכחית, נחשב תחום ההייטק לענף הנחשק ביותר המציע עבודה מאתגרת בשילוב תנאים אטרקטיביים במיוחד אך לצד הביקוש יש גם היצע רב של מועמדים ולכן, כדי למצוא עבודה איכותית בהייטק כדאי לחשוב כמה צעדים קדימה ולתכנן מראש את המסלול האפקטיבי ביותר לעבודה בהייטק. לפניכם מספר טיפים ותובנות על תכנון קריירה בהייטק.
קריירה בהייטק מתחילים בסקר שוק
הייטק, על פי ההגדרה הבסיסית, הוא השם הכולל של מגוון תעשיות אשר עיסוקן הוא טכנולוגיה מתקדמת. מדובר בשורה ארוכה של אפשרויות תעסוקה הנכללות תחת הקטגוריה הרחבה של הייטק: החל מחומרה, דרך אפליקציות או אתרי אינטרנט ועד לתפקידים בתחומים דוגמת אבטחת מידע או QA. כדי לבצע את הבחירה המושכלת, יש לבחון את תוכניות הלימודים של הקורסים או התארים האקדמיים השונים, במטרה לאתר את התחומים שיכולים להתאים לכם מבחינת הכישורים, היכולות, תחומי העניין וכיוצא בזה.
רצוי לסקור היטב את התחום גם מבחינה של אפשרויות השכר, כאשר מדי שנה מתפרסמות טבלאות שכר לתחום ההייטק. אפילו שלרוב נקודת הפתיחה בתחום ההייטק גבוהה בהשוואה למקצועות רבים בענפים אחרים, הרי שיש פערים של אלפי שקלים, אם לא מעבר לכך, בין המשרות השונות בתחום ויש להתחשב בכך בעת קבלת ההחלטה על כיוון ההתמקצעות המבוקש.
שימו לב שיש גם כלים מקצועיים שיכולים לסייע לכוון את אובדי העצות לעבר המשרה האולטימטיבית עבורם. מבדקי התאמת מקצוע, הנערכים במכונים ייעודיים, עונים על ההגדרה הזו בדיוק. על סמך מבחני חשיבה, מבחנים פסיכולוגיים ובחינת אישיות המועמד הוא מקבל ייעוץ והכוונה לעבר התחומים המתאימים לו ביותר, אפילו בתוך עולם ההייטק.
בודקים את ההשקעה הנדרשת
אחרי שהגעתם למספר כיוונים מקצועיים אפשריים, בדקו מה מתבקש מכם כדי להגיע לקריירה בתחום הן מבחינת שנות השכלה, ותק וניסיון, קורסים והכשרות ולאחר מכן מה נלקח בחשבון בתהליכי הקבלה – ראיון אישי, ממוצע ציונים, מבדק מקצועי, שיחות עם ממליצים וכדומה.
חשיבותו של ניסיון
הבעיה העיקרית של לא מעט מחפשים עבודה בתחום ההייטק נוגעת להיעדר הניסיון שלהם. המצב עבור מחפשי העבודה מורכב: מצד אחד, מרבית המשרות מצריכות ניסיון זה או אחר. מן העבר השני, מקומות עבודה רבים לא בהכרח מעניקים הזדמנות למועמדים שאין להם את הניסיון. נוצר כאן מעין מעגל קסמים המקשה על המעוניינים בדריסת הרגל הראשונה שלהם בתחום ההייטק.
אז מה עושים? ובכן, אפשר בהחלט לשפר את נקודת ההתחלה באמצעות הבלטת הייחוד של המועמד, בין אם בקורות החיים, במסמך המקדים או אפילו בראיון העבודה. ניתן ואף מומלץ לרתום את הניסיון הצבאי, אם קיים – ניסיון צבאי טכנולוגי שווה הרבה מאד בתחום ההייטק. בנוסף, כדאי להדגיש כל קורס מקצועי שעבר המועמד, או אפילו להציג תיק עבודות. במילים אחרות: כל מה שמביע פרקטיקה צריך להיות חלק מהטקטיקה של מציאת עבודה. במקביל, אם יש לכם אפשרות, נסו להתחיל לעבוד בחברת הייטק אפילו לא בתפקיד שקשור ישירות למקצוע שלכם כבר בתקופת הלימודים כדי לצבור כמה שיותר ניסיון או ליצור קשרים עם אנשים מהתחום.
כלים למציאת עבודה בהייטק: מרשת חברתית ועד חברת השמה
בשנים האחרונות, עם עליית הרשתות החברתיות פשוט יותר לאתר משרות פוטנציאליות בדרך לקריירה בהיי-טק. כך למשל מומלץ לעקוב אחרי דפי פייסבוק ולינקדאין של חברות הייטק או חברות השמה המפרסמות משרות אטרקטיביות, לשגר את הפרופיל שלכם או להעלות את מסמך קורות החיים לפרופיל במטרה למתג את עצמכם בתחום ולהיות חברים בקבוצות מרכזיות בענף הדרושים בהייטק, ביניהן “משרות הייטק ושיווק ללא ניסיון”, “משרות מחברות היי-טק בישראל”, “משרות הייטק ישירות ללא מתווכים”, “משרות היי טק לחברים שמכירים חברים”. כמו כן, כדאי לפנות לעזרתן של חברות השמה ייעודיות לתחום ההייטק, שהינן בעלות קשרים ענפים עם חברות הייטק העומדות בחוד החנית בישראל וכך ליהנות גם מהצעות אטרקטיביות וגם מהכוונה.