מושגי היסוד שכדאי להכיר בשפת התכנות JAVA

תוכן עניינים

(JVM (Java Virtual Machine

זוהי מכונה וירטואלית שפועלת כדי להריץ יישומי JAVA. כלומר, היא מעין תוכנת מחשב שמהווה מעין שכבת מיפוי בין מערכת ההפעלה לתוכניות הרצות עליה. מתכנת JAVA יכול לאחר לימודי JAVA לפתח קוד על מערכת אחת וקוד זה יפעל בעצם על כל מערכת JAVA בלי שהוא יצטרך לבצע התאמה. ה-JVM בעצם מאפשר לזה לקרות. ה-JVM טוען קוד, מאמת את הקוד, מספק סביבת זמן ריצה ועוד. קיימות מגוון גרסאות של JVM והם זמינים עבור פלטפורמות חומרה ותוכנה רבות.  

(JDK (Java Development Kit

ערכת פיתוח תוכנה לכתיבת יישומי JAVA. היא כוללת את JRE, javac, jar, Javadoc. יש צורך בערכה זו על מנת לפתח יישומי JAVA וכן להריץ אותם. קיימים JDK שונים עבור פלטפורמות שונות. הפלטפורמות הנתמכות כוללות את Windows, Linux ו- Solaris. משתמשי מקינטוש זקוקים לערכת פיתוח תוכנה אחרת, הכוללת התאמות של כמה כלים שנמצאים ב- JDK.  

(JRE (Java Runtime Environment

חלק מערכת הפיתוח JDK אך ניתן להורידו בנפרד. מדובר באוסף של כלי תוכנה JRE המספקים את הדרישות המינימליות לביצוע יישומי JAVA. JRE כולל, בין היתר, ערכת כלים של ממשק משתמש, ספריות אינטגרציה. אם JRE לא יותקן במחשב, יתכן שיהיו תוכנות שלא יוכלו לפעול כיוון שהן לא יוכרו על ידי מערכת ההפעלה.  

Interfaces

פירושו ממשק. משתמשים באינטרפייס של JAVA על מנת להשיג הפשטה ובאמצעותו לתמוך בפונקציונאליות של ממשקים מרובים. זהו הפתרון של JAVA בעצם לנושא ההורשה המרובה.  

(JEE (Java Enterprise Edition

פלטפורמת JAVA של אורקל לפיתוח תוכנות אנטרפרייז. מאפשרת פיתוח אפליקציות מתקדמות, התפתחויות עדכניות, כלים לכתיבת קוד מתוכנן היטב ויעיל ועוד.  

SPRING

שלד תוכנה בקוד פתוח ומנגנון להיפוך שליטה. היא למעשה מקלה על השימוש ב-JAVA ליצירת אפליקציות Enterpris ומספקת את הכלים על מנת ליישם שפת JAVA בסביבה ארגונית. SPRING תומך במגוון רחב של תרחישי יישומים, מאפשר גישה לנתונים, ניהול טרנזקציות, גישה מרחוק, אימות זהות, העברת מסרים ותומך במחלקות לכתיבה של בדיקות יחידה ובדיקות אינטגרציה.  

Hibernate

ספריית JAVA למיפוי אובייקטי-רלציוני המספקת תשתית למיפוי בין מודל תכנות מונחה עצמים לבין בסיסי נתונים יחסיים מסורתיים. כלומר, זהו כלי שמספק מסגרת למפות אוביקטים מונחי עצמים ומודלים מסדי נתונים יחסיים עבור יישומי אינטרנט. הוא זמין באופן חופשי להורדה.   את כל המושגים החשובים והשימוש בהם ניתן להכיר במהלך לימודי JAVA ולאחר מכן להשתמש בשפת התכנות בדרך האפקטיבית ביותר.

ה”תחביר הלשוני” שלה מבוסס במידה רבה על שפת C++, אך שפת Java לקחה את התחום מספר צעדים קדימה מבחינת הליכי התכנות, העבודה בסביבת האינטרנט, האבטחה ועוד. כיום מדובר בשפה שמהווה עולם ומלואו הנחשבת, ללא צל של ספק, לאחת הפופולאריות ביותר בעולם.

על ההיסטוריה של Java

היום, מתבוננים על שפת ה- Javaכאחת המרכזיות בעולם התכנות, ובצדק גמור: על היתרונות המגוונים שלה לא צריך להכביר במילים. אלא שלא תמיד זה היה ככה. השפה פותחה בחברת “סאן מיקרוסיסטמס” בשנת 1991 והוצגה לראווה ארבע שנים מאוחר יותר. היא סבלה מ”חבלי לידה” לא פשוטים, כשהביצועים שלה בתחילת דרכה היו גרועים והיסודות שלה רחוקים מלהיות מזהירים. מאז היא התפתחה בצורה דרסטית, כשתוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות הביצועים שלה נהיו ללא דופי.
שפת Java מסוגלת לרוץ כיום על מערכות הפעלה במגוון פלטפורמות, לרבות מחשבים, טלפונים סלולריים וכיוצא בזה – לראיה, זו השפה המרכזית שמשמת לפיתוח אפליקציות למכשירים מבוססי אנדרואיד. השימוש העיקרי שלה הוא לבניית אפליקציות, כאמור בעיקר כחלק מתעשיית האינטרנט. השפה מבוססת במידה רבה על קוד פתוח (Open Source), מה שמסביר מדוע היא ממשיכה להתפתח ולהשתדרג חדשות לבקרים.

על לימוד Java

בהתחשב בכל הכתוב מעלה, לא מפתיע מדוע הביקוש ללימודי Java, בישראל כמו בעולם כולו, הפך לגבוה במיוחד במרוצת השנים. ניתן למצוא כיום מסלולי לימודים והכשרה שעוסקים בכל מה שחשוב לדעת על השפה, מ-א’ ועד ת’, כולל ההתנסות המעשית החיונית. הלימודים עוסקים בנושאים דוגמת תכנות בסיסי באמצעות Java, שרתים ופיתוח הלכה למעשה של אפליקציות למובייל, או אפליקציות בכלל. העיסוק הוא בשלושת החלקים של ה- Java:

  • JSE – חבילת הפיתוח הסטנדטית.
  • JEE – פיתוח אפליקציות מתקדמות.
  • JME – סביבת פיתוח למכשירים קטנים, לרבות מכשירים סלולריים או מכשירי פאלם.

את הלימודים נהוג לחלק למספר חלקים. ראשית, יהיו אלה קורסי הבסיס, שמאפשרים ללומדים להיכנס לעולם הפיתוח והתכנות, ללמוד על תכנות מונחה עצמים (Object Oriented), ממשקים גרפיים, עבודה עם בסיסי נתונים (SQL) ועוד. החלק הבא הוא קורסי WEB, העוסקים בעולם המקוון ובטכנולוגיות המתקדמות המאפיינות אותו. השלבים המתקדמים יותר של הלימודים עוסקים בפיתוחים המורכבים יותר, דוגמת JEE (Java Enterprise Edition), פלטפורמת ה-Java שמיועדת לפתח תוכנות Enterprise – אלו הן תוכנות ארגוניות המיועדות לריבוי משתמשים ומצריכות ממשקים מורכבים ומתוכננים היטב. ככל שמתקדמים בלימודים לוקחים חלק מהותי יותר בפיתוח יישומים, כולל למובייל, כשאחד התוצרים הסופיים החשובים של הלימודים הוא הפרוייקט המלווה, שנעשה במקביל ללימודים.

כל הסיבות ללמוד Java

כשבוחרים מקצוע לימודים, צריך לחשוב לא רק על המצב בנקודת הזמן הנוכחית (שבכל מקרה היא מצוינת כשמדברים על מקצועות הייטק ותכנות), אלא גם על העתיד. מהבחינה הזו, אפשר לטעון בפה מלא ששפת Java היא העתיד בפיתוח, הן של מערכות אינטרנטיות, הן של יישומים מסוגים שונים והן של מערכות מידע. הביקוש לאנשי מקצוע מוכשרים בתחום גבוה ואף נמצא במגמת עלייה ככל שהעולם שלנו נעשה יותר טכנולוגי. הביקוש לאנשי מקצוע הוא בשלל תחומים, לרבות הייטק, בנקאות, אשראי, ביטוח, מוסדות ממשלתיים ועוד.

מעבר לכך, Java מכניסה אותנו לעולם דינמי ועמוס אתגרים, שפעילות בו מביאה לתחושת סיפוק אדירה: זוהי האפשרות להשפיע לטובה על חייהם של רבים, אפילו מיליונים. אם מוסיפים לכך את השכר הגבוה, התנאים הנוחים ואפשרויות הקידום וההתפתחות, מבינים מדוע קשה למצוא מקצועות מומלצים יותר ללמידה.

לפרטים אודות קורס Java הקלק כאן >>

תוכן עניינים

קורס פייתון

2025 זו השנה שלך להיכנס להייטק

שוק העבודה הגלובלי עובר שינויים דרמטיים. מצד אחד, תחומים מסורתיים כמו קופאים, טלרים ועובדים אדמיניסטרטיביים הולכים ונעלמים. מצד שני, תחומים טכנולוגיים פורחים ומייצרים הזדמנויות חדשות.

קרא עוד »