ה"תחביר הלשוני" שלה מבוסס במידה רבה על שפת C++, אך שפת Java לקחה את התחום מספר צעדים קדימה מבחינת הליכי התכנות, העבודה בסביבת האינטרנט, האבטחה ועוד. כיום מדובר בשפה שמהווה עולם ומלואו הנחשבת, ללא צל של ספק, לאחת הפופולאריות ביותר בעולם.
על ההיסטוריה של Java
היום, מתבוננים על שפת ה- Javaכאחת המרכזיות בעולם התכנות, ובצדק גמור: על היתרונות המגוונים שלה לא צריך להכביר במילים. אלא שלא תמיד זה היה ככה. השפה פותחה בחברת "סאן מיקרוסיסטמס" בשנת 1991 והוצגה לראווה ארבע שנים מאוחר יותר. היא סבלה מ"חבלי לידה" לא פשוטים, כשהביצועים שלה בתחילת דרכה היו גרועים והיסודות שלה רחוקים מלהיות מזהירים. מאז היא התפתחה בצורה דרסטית, כשתוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות הביצועים שלה נהיו ללא דופי.
שפת Java מסוגלת לרוץ כיום על מערכות הפעלה במגוון פלטפורמות, לרבות מחשבים, טלפונים סלולריים וכיוצא בזה – לראיה, זו השפה המרכזית שמשמת לפיתוח אפליקציות למכשירים מבוססי אנדרואיד. השימוש העיקרי שלה הוא לבניית אפליקציות, כאמור בעיקר כחלק מתעשיית האינטרנט. השפה מבוססת במידה רבה על קוד פתוח (Open Source), מה שמסביר מדוע היא ממשיכה להתפתח ולהשתדרג חדשות לבקרים.
על לימוד Java
בהתחשב בכל הכתוב מעלה, לא מפתיע מדוע הביקוש ללימודי Java, בישראל כמו בעולם כולו, הפך לגבוה במיוחד במרוצת השנים. ניתן למצוא כיום מסלולי לימודים והכשרה שעוסקים בכל מה שחשוב לדעת על השפה, מ-א' ועד ת', כולל ההתנסות המעשית החיונית. הלימודים עוסקים בנושאים דוגמת תכנות בסיסי באמצעות Java, שרתים ופיתוח הלכה למעשה של אפליקציות למובייל, או אפליקציות בכלל. העיסוק הוא בשלושת החלקים של ה- Java:
- JSE – חבילת הפיתוח הסטנדטית.
- JEE – פיתוח אפליקציות מתקדמות.
- JME – סביבת פיתוח למכשירים קטנים, לרבות מכשירים סלולריים או מכשירי פאלם.
את הלימודים נהוג לחלק למספר חלקים. ראשית, יהיו אלה קורסי הבסיס, שמאפשרים ללומדים להיכנס לעולם הפיתוח והתכנות, ללמוד על תכנות מונחה עצמים (Object Oriented), ממשקים גרפיים, עבודה עם בסיסי נתונים (SQL) ועוד. החלק הבא הוא קורסי WEB, העוסקים בעולם המקוון ובטכנולוגיות המתקדמות המאפיינות אותו. השלבים המתקדמים יותר של הלימודים עוסקים בפיתוחים המורכבים יותר, דוגמת JEE (Java Enterprise Edition), פלטפורמת ה-Java שמיועדת לפתח תוכנות Enterprise – אלו הן תוכנות ארגוניות המיועדות לריבוי משתמשים ומצריכות ממשקים מורכבים ומתוכננים היטב. ככל שמתקדמים בלימודים לוקחים חלק מהותי יותר בפיתוח יישומים, כולל למובייל, כשאחד התוצרים הסופיים החשובים של הלימודים הוא הפרוייקט המלווה, שנעשה במקביל ללימודים.
כל הסיבות ללמוד Java
כשבוחרים מקצוע לימודים, צריך לחשוב לא רק על המצב בנקודת הזמן הנוכחית (שבכל מקרה היא מצוינת כשמדברים על מקצועות הייטק ותכנות), אלא גם על העתיד. מהבחינה הזו, אפשר לטעון בפה מלא ששפת Java היא העתיד בפיתוח, הן של מערכות אינטרנטיות, הן של יישומים מסוגים שונים והן של מערכות מידע. הביקוש לאנשי מקצוע מוכשרים בתחום גבוה ואף נמצא במגמת עלייה ככל שהעולם שלנו נעשה יותר טכנולוגי. הביקוש לאנשי מקצוע הוא בשלל תחומים, לרבות הייטק, בנקאות, אשראי, ביטוח, מוסדות ממשלתיים ועוד.
מעבר לכך, Java מכניסה אותנו לעולם דינמי ועמוס אתגרים, שפעילות בו מביאה לתחושת סיפוק אדירה: זוהי האפשרות להשפיע לטובה על חייהם של רבים, אפילו מיליונים. אם מוסיפים לכך את השכר הגבוה, התנאים הנוחים ואפשרויות הקידום וההתפתחות, מבינים מדוע קשה למצוא מקצועות מומלצים יותר ללמידה.