אחד הצעדים החשובים בדרך להצלחת התהליך הוא ביצוע בדיקות תוכנה, שמטרתן לעמוד על איכות התוכנות והפלטפורמות במטרה לאתר ליקויים פוטנציאליים ולתקן אותם לפני יציאת התוכנה לשוק, תוך כדי שיפור חווית המשתמש והפונקציונליות של התוכנה.
זוהי מלאכה מורכבת המצריכה ידע עצום אותו אין למשתמש המחשב הממוצע. מבחינה מעשית, המשימה הזו מיועדת למקצוענים בלבד, כלומר, כאלה שסיימו בהצלחה לימודי בדיקות תוכנה.
מה עושים בודקי התוכנה?
בדיקת תוכנה הוא הליך שמטרתו לבחון מוצר ממוחשב כלשהו במטרה לוודא שכל היבט והיבט בו הוא על פי הספר ושאין באגים. בודק התוכנה צריך להיות קפדן ובעל יכולת ראייה מרחבית על מנת שהוא יוכל לשים לב לסוגיות אלה ובכך למעשה לאפשר את יציאתו של המוצר המוגמר לשוק ללא באגים או תקלות. כל תקלה הרי עלולה להיות שווה סכום עתק ולפגוע בצורה אנושה במוניטין של החברה שמפתחת את המוצר.
מה שחשוב אפילו יותר הוא שבודק התוכנה חייב להיות בעל ידע מקסימלי בתחום, שיאפשר לו לזהות את הליקויים האפשריים. הידע הזה, ניחשתם נכון, מוענק לו במסגרת לימודים מקיפים ומרתקים. הלימודים כוללם נושאים דוגמת היכרות עם שפות תוכנה או עם התחום הרחב מאד של ניתוח המערכות, שיטות לפיתוחי תוכנה ובדיקות, שימוש בכלים אוטומטיים שמבצעים את הבדיקה, עבודה עם בסיסי נתונים ועוד. כמובן שההיכרות במהלך הלימודים תהיה עם הכלים המתקדמים והעדכניים שמשמשים כיום את בודקי התוכנה בעבודתם, כלים של שמות מובילים דוגמת מייקרוסופט (מערכת MTM) או Quality Center של חברת HP. תוכניות הלימודים המקיפות בתחום אף מכינות את המשתתפים בהן להסכמה הנחשבת לחשובה מכולן בתחום הבדיקות כיום, והיא הסמכת ISTQB.
תעודת הגמר מטעם מוסד הלימודים תתקבל לאחר שהסטודנטים עומדים בכל המטלות שהם נדרשים להגיש במהלך הלימודים. גולת הכותרת של אלה היא פרויקט גמר, אשר למעשה מדמה את הליך בדיקת התוכנה כמו ב”עולם האמיתי”: הסטודנט מנתח ובונה מסמכים לביצוע הבדיקות, מריץ אותן, מפיק דו”חות על תקלות שהוא מגלה וכותב את תיק הסיכום ממש כפי שהוא יעשה לאחר מכן, עם תחילת העיסוק במקצוע הלכה למעשה.
אז למה לשקול בחיוב לימודים?
בהתחשב בתיאור התפקיד של בודק תוכנה שהובא מעלה, לא מפתיע מדוע מדובר באחד המקצועות הרותחים כיום בזירת ההי-טק החמה גם כך. על רקע המוצרים הרבים המפותחים בכל עת, בייחוד ב”אומת סטארט אפ” ואימפריית הי-טק דוגמת ישראל, ברור מדוע הדרישה לבודקי תוכנה מיומנים ומקצועיים היא לא רק גבוהה, אלא נמצאת במגמת עלייה בכל שנה ושנה. אם מעוניינים במקצוע שיאפשר להשתלב באינספור גופים בעולם ההי-טק הרחב, יהיה זה בוודאי מקצוע בדיקת התוכנה.
יתרון משמעותי נוסף של הלימודים הוא שהם מציעים הכשרה קצרה יחסית. מי שרוצה מקצוע שניתן להשתלב באמצעותו תוך פרק זמן קצר בעולם ההי-טק, הרי שאין עבורו הרבה אפשרויות מומלצות יותר מאשר לפנות לעולם בדיקת התוכנה. אם לוקחים בחשבון שאפילו לאחר ההשתלבות הראשונית בתעשייה התגמול על עבודות בדיקות תוכנה הוא יפה מאד, יחד עם אפשרויות הקידום והפיתוח המגוונות, מבינים עוד יותר את התחזיות לפיהן הפופולאריות של המקצוע רק תגדל בשנים הקרובות.