זיהוי מקדים של הונאות בפיננסים, התאמה אישית של טיפול באמצעות מחקר בגנטיקה, תגובה מהירה לשאילתות חיפוש באינטרנט, אופטימיזציה של תהליכי ייצור ואפילו ניתוח צילומים רפואיים – מדע הנתונים לא עוצר לרגע עם פיתוחים מתקדמים שמאפשרים למדעני הנתונים לייצר מודלים שמשנים את הדרך שבה פועלים היום כמעט בכל תחום. החל מייעול נתיבי נסיעה, דרך שיפור חוויית המשחק ועד העלאת יכולת החיזוי של מחלות.
הכלכלן האל וריאן אמר ש”היכולת לקחת נתונים – להיות מסוגלים להבין אותם, לעבד אותם, להפיק מהם ערך, לדמיין אותם, לתקשר אותם – עומדת להיות מיומנות חשובה מאוד בעשורים הבאים” ואכן קלע בדבריו לחשיבות הרבה שיש למדעני נתונים בעיצוב העתיד שלנו.
מדוע מדען נתונים הוא תפקיד כה מבוקש?
מדעי הנתונים משתמשים באלגוריתמים מורכבים של למידת מכונה במטרה לבנות מודלים חזויים. בעבודה הם מיישמים אלגוריתמים של למידת מכונה על מספרים, טקסט, תמונות, וידאו, אודיו ועוד, כדי לייצר מערכות בינה מלאכותית לביצוע משימות שדורשות בדרך כלל אינטליגנציה אנושית.
קחו לדוגמא את stable diffusionweb המייצר תמונה על בסיס משפט שכותבים או מקליטים לו או את החיפוש המתקדם היום באמצעות ChatGPT.
מדע הנתונים הוא תחום חדש יחסית, והמושג מדען נתונים – data scientist – הוטבע רק בשנת 2008 כאשר החלו להפנים את החשיבות המהותית באנשי מקצוע מיומנים בארגון וניתוח כמויות עצומות של נתונים.
בעידן הנוכחי המונע מנתונים, מדעני הנתונים נחשבים לאנשי מפתח בעולם הדאטה ומחוזרים על ידי מעסיקים: הם מסוגלים לאסוף נתונים ממגוון רב של מקורות, לארגן את המידע, לתרגם לתובנות מכוונות לתוצאות ופתרונות אנליסטיים שיכולים להשפיע על קבלת ההחלטות העסקיות ומכאן הערך הרב שלהם בהצלחה העסקית של כל ארגון.
מדעני נתונים גם מפתחים מודלים ומתודולוגיות בתחום העיסוק שלהם שיכול להיות מגוון מאוד, מהסיבה הפשוטה שהיום בכל מגזר ותעשייה מדען נתונים הם המלך – בפיננסים, בריאות, ביטחון, רכב אוטונומי ועוד.
מי אתם מדעני הנתונים של היום?
מדעני נתונים הם אנשים בעלי רקע טכני, חשיבה אנליטית, סקרנות טבעית, חשיבה ביקורתית, הכרות עם מחסני נתונים, טכניקות כריית נתונים, ניתוח אלגוריתמים, הכרות עם למידת מכונה, ידע בסטטיסטיקה, תכנות בעיקר פייתון וספריות כמו ML, ביצוע שליפות דרך SQL.
מה מדעני נתונים עושים בפועל?
מחזור החיים של מדע הנתונים מבוסס על חמישה שלבים מהותיים: השלב הראשון הוא שלב הלכידה במהלכו מקבצים את הנתונים, מזינים אותם.
השלב הבא הוא שלב אחסון וניקוי וסידור הנתונים, עיבוד הנתונים – התחזוקה הכוללת של הנתונים. לאחר מכן משלב תהליך כריית הנתונים בו מדעני הנתונים בודקים דפוסים והטיות של הנתונים כדי לבדוק אם הם יהיו להם שימושיים לצורך חיזוי. לאחר מכן הם מנתחים את הנתונים ובסופו של דבר, השלב הסופי, הוא תקשור הנתונים דרך הדמיית נתונים בצורת גרפים, דוחות לצורך תהליך קבלת החלטות על בסיס הנתונים.
העבודה היומיומית היא מאתגרת ומרתקת ומבוססת על תכנון ויישום מודלים לכריית מאגרי נתונים גדולים, ניתוח לזיהוי מגמות ודפוסים וכאמור, העברת הממצאים לבעלי עניין.
כמה מרוויחים מדעני נתונים?
על פי נתונים של אתר AllJobs, מדען נתונים צפוי להרוויח כ- 22,968 ₪ לחודש וכמובן שהשכר עולה ככל שצוברים וותק ומתקדמים לתפקידי ניהול.
איך הופכים למדעני נתונים?
אפשר להתחיל בתפקידי אנליזה ולהתפתח וכדאי לרכוש גם ידע ממוקד. קורס data scientist הוא המסלול האולטימטיבי להיכנס לתחום המרתק הזה. הקורס מיועד לבעלי בעלי תואר אקדמי במדעים/ הנדסאים כמו תואר במדעי מחשב, מערכות מידע, הנדסה, מדעים מדויקים, מדעי החיים, סטטיסטיקה/מתמטיקה, תעשיה וניהול וכן לבעלי רקע בשפת תכנות מודרנית ולבעלי רקע בAnalysis ,BI – Data – פיתוח מסדי נתונים ומערכות מידע והוא כולל מידע תיאורטי כולל תרגולים מעשיים בפייתון, בניית מודל חיזוי על פי מקור נתונים, שירותי ענן לאחזור וניתוח נתונים ומכשיר לעולם המבוקש של ה- Machine Learning.