המסע שעובר המשתמש היום באתרי אינטרנט, רשתות, מערכות ואפליקציות מתוכנן לפרטי פרטים כך שהחוויה הכוללת תהיה חיובית, ידידותית ויעילה.
יש שני מושגים שקריטיים לתוצר הגרפי שאנו רואים: חוויית המשתמש User experience- ו-User Interface או בראשי התיבות שלהם: UX ו-UI.
רבים נוטים להתבלבל ביניהם, אך לכל אחד מהם תפקיד ייחודי וייעודי משלו וביחד הם יוצרים את התוצאה המבוקשת.
לפניכם מידע חשוב על כל אחד מהתחומים ומדוע כדאי היום ללמוד UX ו-UI כחלק מקריירה בעיצוב גרפי:
מה בין ממשק המשתמש לחוויית המשתמש?
UI או בעברית – ממשק משתמש מתייחס לכל האלמנטים החזותיים עמם המשתמש מקיים אינטראקציה. כמו למשל, לחצים ומסכים. לממשק המשתמש יש השפעה על חוויית המשתמש.
UX או בעברית חוויית המשתמש מתייחסת לאינטראקציה עצמה שיש למשתמש עם המוצר ועם הממשק. בפיתוח מוצר יש לשים דגש על שני האלמנטים להשגת התוצאה הטובה ביותר.
הממשק עצמו צריך להיות נעים מכל הבחינות, מבחירת פלטת הגוונים השולטת דרך ניווט אינטואיטיבי ומאורגן בצורה ברורה ובמקרים רבים לתקשר את הערכים והמסרים השיווקיים של המותג שעומד מאחורי האתר.
חוויית המשתמש מתמקדת במסלול שעובר הלקוח ברחבי האתר או באינטראקציה שלו עם האפליקציה כך שהיא תהיה מצד אחד, פונקציונאלית ותשיג את המטרה (למשל, ביצוע רכישה או סיום הרשמה) ומצד שני, תהיה נעימה כך שהוא ירצה לחזור עליה שוב ושוב והיא תייצר חוויה משמעותית עבור המשתמשים.
מעצבי ממשק ומשתמש יכולים לעבוד על אותו פרויקט, אבל כל אחד מהם או מהפעולות שהם יעשו לצורך כך יהיו מפרספקטיבה שונה.
מהבחינה הכרונולוגית היסטורית מעצבי ממשק קדמו למעצבי משתמש. חוויית משתמש הוא מושג שהוטבע וצבר תאוצה בשנות ה-90 של המאה ה-20 בסיועו של דון נורמן שעבד בחברת אפל והעלה למודעות את המושג UX כעיסוק בחוויה שיש למשתמש עם מוצר.
חוויית משתמש חורגת מגבולות הדיגיטל והיא עוסקת בכל ההיבטים שיש למשתמש עם המוצר בין אם הוא פיזי או דיגיטלי, אך רבים היום משתלבים בתחום של עיצוב משתמש בכל הקשור לפלטפורמות טכנולוגיות.
מה עושים בפועל מעצבי UX ומעצבי UI?
מדובר בעבודה מרתקת שעומד מאחוריה היגיון המבוסס נתונים. מעצבי UX עורכים מחקר משתמשים או מתבססים עם מחקר שנעשה, כדי להבין את התנהגויות הגולש, מתחרים בשוק או כל מה שכרוך באינטראקציה ויוצרים מעין מפת דרכים כדי להבין את נקודות הממשק של הגולש, מייצרים אב טיפוס על מנת לבחון אותו ולבצע אופטימיזציה עד קבלת המוצר הסופי, יצירת Wireframing וכל זה תוך בחינת עמידה ביעדים העסקיים לפי חזון החברה.
המטרה שלהם היא להבין האם זרימת המשתמש חלקה ואינטואיטיבית, האם הכפתורים מעודדים לחיצה, כיצד ניתן לשפר על מנת לייצר יותר המרות ולכן העבודה כוללת בין היתר גם בדיקת משתמשים וכיצד לשפר את האינטראקציה עם הממשק.
מעצבי UI עוסקים יותר בהיבט הוויזואלי ובמראה ובתחושה של המוצר הדיגיטלי שכולל למשל, מיתוג, פריסת הדפים, בחירת סקלת צבעים, מחוונים, עיצוב תפריטים ושדות טקסט, מיקום ובחירת התמונות והרכיבים עמם הגולשים והמשתמשים אמורים לקיים אינטראקציה כמו גם התאמה לכל גדלי המסכים (עיצוב רספונסיבי), אנימציה ועוד.
חלק בלתי נפרד מתפקידם של מעצבי UI הוא להכיר את תורת הצבעים, טיפוגרפיה, מגמות עדכניות בעיצוב גרפי על מנת להתאים את המראה לטרנדים עכשוויים או לשינויים בהתנהגות גולשים.
בין הכישורים שצריכים להיות למעצבי UX ניתן לציין חקר משתמשים, ארכיטקטורת מידע ומיומנויות שיהיו לרוב למעצי UI הן טיפוגרפיה, דפוסי עיצוב וכן נושאים טכניים שמשפיעים על הנראות.
מדוע כדאי ללמוד UX ו-UI?
בעידן הנוכחי, יותר ויותר מעצבים מעוניינים להציע הן שירותי UX והן שירותי UI. הסיבה היא שיש בין שניהם קשר ומי שיידע לבצע את שניהם יוכל להרחיב את אפשרויות והזדמנויות התעסוקה והקריירה, לקחת חלק בולט בפרויקטים עיצוביים וכן ליהנות מראייה רחבה יותר של הדברים.
יש לזכור שמדובר בשני מרכיבים חיוניים להצלחה וכאשר משלבים בין השניים התוצאה טובה יותר מהמראה ועד התפקוד.
אפילו אם בפועל לא תעבדו בשניהם תוכלו להכיר את השניים מקרוב ולהבין את שיתוף הפעולה הקריטי ביניהם ולחדד את המיומנויות בשניהם על מנת להציע יותר למעסיקים וללקוחות.
בקורס עיצוב גרפי במכללת ג'ון ברייס תוכלו ללמוד הן עיצוב UI והן עיצוב UX ולהרחיב את האופציות בעבודה בתחום העיצוב.