כשמשתמש ממלא טופס יצירת קשר, שומר קובץ בענן, מספק פרטי התחברות לאתר או מזין פרטי כרטיס אשראי ברכישה, הוא לא באמת רואה מה מתרחש “מאחורי הקלעים” של המערכת, האתר או האפליקציה.
אבל כל הפעולות החיוניות הללו, גם אם אינן גלויות בפניו, אפשריות עבורו לביצוע ואינטראקציה הודות לתהליכי backend – פיתוח צד אחורי, צד שרת.
למשתמשים אין גישה ישירה לחלק האחורי או העורפי, כפי שנוהגים לכנות אותו, והם אפילו לא בהכרח מודעים לקיומו, אבל החשיבות שלו היא קריטית לעיבוד הבקשות, אחסון נתונים, שליחת שאילתות והצגת מידע.
למעשה, השרת מתקשר עם מסד הנתונים על מנת שיוצגו הנתונים המבוקשים ביישום.
פיתוח backend מתמקד בזרימה, בהיגיון ובביצועים ואילו פיתוח frontend בממשק המשתמש, החלק החזותי של היישום.
רכיבי צד השרת בידיים שלכם
פיתוח backend הוא תחום הכולל את כל הפעולות הנסתרות של יישומים שונים ובו יוצרים, מנהלים ומתחזקים מסדי נתונים, בונים אינטראקציה ותחזוקה של שרתים, יודעים כיצד לנהל שרתים, לבנות מנגנונים לעיבוד נתונים, לתכנן ולהטמיע ארכיטקטורות צד שרת שלמעשה אחראים ליצירת המבנה והלוגיקה של היישומים, כמו wireframe של אתר, לשלב פונקציות עורפיות שונות, לנפות באגים.
מה צריך לדעת כדי לבצע backend?
במהלך עבודתם, מפתחי צד שרת מתבססים על מגוון שפות תכנות כמו PHPשמסייעת באוטומציה, JAVA ליישומים דינאמיים בעלי פונקציונאליות גבוהה, Python שמעולה לניתוח נתונים, C++, NodeJs הפועלת בקוד פתוח ועוד.
בתהליכים שונים משתמשים גם במסגרות כמו Spring המספקת תמיכה בתשתית עבור יישומי JAVA וב- Django ועובדים עם ממשקי . API כמו כן, לצורך ביצוע הג’וב, יש לדעת SQL, או Structured Query Language, שמאפשרת למפתח עורפי לגשת ולתפעל מסדי נתונים יחסיים וכן Git לניהול הקוד ועוד.
אגב, הקוד שבונים מפתחים “קצה אחורי” מסייע ליישום ולמסד הנתונים לתקשר זה עם זה בפעולות שונות כמו אחסון נתונים, מחיקת נתונים ועוד.
המפתחים גם מתמקדים בהליכי אופטימיזציה על מנת לוודא שהאתר פועל כשורה כולל השרתים, ממשק תכנות היישומים, בסיסי הנתונים ואחראים להכין את המידע שיוצג למשתמש.
מפתחי backend נדרשים למומחיות טכנית ולחשיבה אנליטית, הכרות עם יישומים ואתרים, כולל בנייתם, כתיבת קוד באיכות גבוהה בשפות שונות. כמו גם הדרכה ותמיכה וביצוע בדיקות של QA לתקינות הקוד והמוצר הטכני וכן בחינת אבטחתו בפני מתקפות.
פיתוח צד שרת וצד לקוח – שילוב שעושה הבדל
פיתוח צד קדמי וצד אחורי תלויים זה בזה והם צריכים לעבוד בשיתוף פעולה על מנת שהיישום יהיה מוצלח. אם בעבר היה נהוג להפריד בין ההתמחויות, הרי שבשנים האחרונות גובר הביקוש למתכנתים שיכירו הן פיתוח צד אחורי והן פיתוח צד קדמי – פיתוח מקצה לקצה.
הנתיב הנכון במסלול לקריירה מרתקת בתחום היא קורס פולסטאק web בג’ון ברייס אשר במסגרתו לומדים להתמחות בכל תחומי הפיתוח ולמעשה, לבצע פיתוח לשני הצדדים, כדי שהמקצוען בוגר הקורס ידע לתכנת ולפתח לשני הצדדים צד לקוח וצד שרת ויוכל גם לשמור על השלמות והיחסים ביניהם בדרך היעילה ביותר ולהיות אמון על מחזור החיים השלם של הרכיב של אותו יישום עליו הוא עובד.
הקורס מתאים גם למתעניינים ללא רקע קודם ובמהלכו לומדים איך לתכנן, לבנות ולתחזק את הצד האחורי שהמשתמש לא רואה ואת הצד הקדמי שהמשתמש רואה וכיצד אפשר ליישם בפועל את הלוגיקה האחורית ואת הנראות הקדמית.
למי שמסיים קורס פולסטאק web יש את המיומנויות ואת סט הטכנולוגיות הנדרש ואת ההבנה המלאה לפיתוח מקצה לקצה תוך חיסכון בזמן ועלויות והעלאת הפרודקטיביות – תפקיד סופר מבוקש ומתגמל היום בשוק העבודה.