מבוא
בעולם התכנות יש מגוון עצום של שפות, כל אחת עם יתרונותיה וחסרונותיה. במאמר זה נסקור את ההבדלים בין שפות תכנות שונות, נבחן מה ההבדל בין שפות עליות (high-level) לשפות low-level, מה ההבדל בין שפות סקריפטינג לשפות מקומפלות, נבחן סוגי שפות שונים וההבדלים ביניהן, נראה איזו שפה הכי טרנדית ולמה כל אחת מתאימה. כמו כן, נבחן באיזו שפה מרוויחים הכי הרבה והיכן יש הכי הרבה משרות פתוחות ואופציות התקדמות.
שפות עליות (High-Level Languages)
שפות עליות נכתבות כך שהן קרובות לשפה האנושית ולכן הן יותר קלות להבנה ולכתיבה, ממש דומה לשפה האנגלית. דוגמאות לשפות עליות כוללות את Python, C#, Java, JavaScript ועוד. שפות אלה מספקות תכונות רבות המפשטות את תהליך התכנות, כמו ניהול זיכרון אוטומטי, ספריות מוכנות לשימוש, ותכנות חוצה-פלטפורמות. היתרונות בשפות אלה הן קלות הלמידה והשימוש, כתיבת קוד קריא ונוח וזמינות גבוהה של סיפריות וכלים (מה שאומר שנצטרך לכתוב פחות קוד ולהשתמש בדברים כתובים) מאידך החסרונות בשפות אלה כוללים איטיות ביחס לשפות low level (מה שאומר שמערכות קריטיות שצריכות לספק מענה בזמן אמת, ולכן נקראות גם real time, כמו כיפת ברזל או מערכות של מטוס לא נתכנת עם שפות אלה) והשפות גם פחות גמישות בניהול זיכרון וביצועים – אבל אל חשש, רוב התוכנות בעולם כתובות בשפות אלה.
שפות low-level
שפות low-level קרובות יותר לשפת המכונה (השפה הבינארית, 0 ו-1) ולכן הן דורשות הבנה מעמיקה יותר של חומרת המחשב. הדוגמה הקלאסית לשפה low-level היא שפת Assembly (הנחשבת לשפת סף), אך גם C נחשבת לשפה קרובה יחסית לרמת החומרה, השימוש בשפות אלה מאפשרות שליטה על ניהול הזיכרון והחומרה ועל כן מספקת ביצועים גבוהים מאידך טיפה יותר קשב ללמוד אותן והקוד מסובך לקריאה.
שפות סקריפטינג (Scripting Languages)
חלק מעולם השפות העליות כולל את שפות הסקריפטינג שנכתבות לרוב לשם ביצוע משימות אוטומטיות או אינטגרציה של מערכות. הן לרוב אינטרפרטטיביות, כלומר הן מתורגמות בזמן הריצה ולא דורשות קימפול מראש (מבלי להיכנס למונחים טכניים, קימפול הוא התהליך שהופך קוד באנגלית לתוכנת מחשב בשפת מכונה שמריצה 0 ו-1). דוגמאות לשפות אלה הן Python, JavaScript, Ruby ועוד. קל מאוד ללמוד ולפתח עם השפות האלה, ניתן לכתוב פעולות שבשפות אחרות יקחו למעלה מ-10 שורות, בשורה אחת. כמו כן, קל לבצע איתן אינטגרציה למערכות. במילים אחרות, תחשבו שעל מנת שתוכנה תרוץ במחשב אני צריך להפוך את הקוד שלי לתהליך וכדי שזה יקרה אני צריך לכתוב קוד, לקמפל אותו ולאחר שהוא מוכן להריץ אותו (כמו כל תוכנה) בשלה הקומפילציה אני יכול גם לנטר שגיאות, בשפתת סקריפטינג אנו מדלגים על שלב הקומפילציה (סוג של) ומרגלים את הקוד לשפת מכונה בזמן אמת כמו מתרגם שמתרגם אתכם בזמן אמת להבדיל ממתרגם שיחכה שתסיימו לומר את דבריכם ורק לאחר מכן יתרגם את הכל.
שפות מקופלות (Compiled Languages)
שפות מקופלות דורשות קימפול לפני שהקוד יכול לרוץ. התהליך כולל תרגום של הקוד לשפת מכונה. דוגמאות כוללות את C, C++, ו-Java – כמו שניתן להבחין שפות מקופלות כוללות גם שפות עליות וגם שפות low-level, לרוב עבודה עם שפות מקומפלות יהיו בעלי ביצועים גבוהים, הפיתוח יהיה ארוך יותר ויתאים לפיתוח מערכות מורכבות. הבדל נוסף הוא השגיאות, בשפות מקומפלות ניתן למפות שגיאות בזמן הקומפילציה (תהליך המעבר) להבדיל משפות סקריפטינג שם השגיאות ישתנו בזמן ריצה , כשהקוד רץ.
טרנדים ופופולריות
בשנים האחרונות, Python זכתה לפופולריות רבה בזכות פשטותה ושימושיה המגוונים, במיוחד בתחום הנתונים, למידת מכונה ובינה מלאכותית, ואינטרנט של הדברים (IoT). JavaScript ממשיכה להיות פופולרית בתחום הפיתוח web, במיוחד עם התקדמות מסגרות כמו React ו-Node.js.
התאמת שפה לשימוש
ואינטרנט
- Python: מדעי הנתונים, למידת מכונה ופיתוח web
- JavaScript: פיתוח Web ואפליקציות צד לקוח
- Java: פתוח מערכות גדולות ואפליקציות אנדרואיד
- C++: פיתוח מערכות זמן אמת, משחקים ותוכנות גרפיות
- C#: פיתוח תוכנה על פלטפורמת Windows ומשחקים ב- Unity
- כמובן שיש עוד מגוון רחב של שפות ושימושים שונים
השכר בשוק
על פי מחקרים שונים, שפות כמו Go ו-Kotlin נחשבות לשפות עם שכר גבוה למפתחים. בתחום המשרות, שפות כמו JavaScript ו-Python מובילות בכמות המשרות הפתוחות, בשל השימוש הנרחב בהן בתעשיות רבות.
אופציות התקדמות
בתחום התכנות, קיימות אפשרויות רבות להתקדמות מקצועית, כולל תפקידים כמו מפתח ראשי, ארכיטקט תוכנה, מנהל מוצר טכנולוגי, ומהנדס DevOps. שפות כמו Python ו-JavaScript מציעות מסלול התקדמות רחב בזכות הקהילות הגדולות והתמיכה הרבה בכלים וספריות.
ההמלצה שלנו
באופן עקרוני לא ניתן להמליץ באופן כללי על איזו שפת תכנות ללמוד, מכיוון שכבר הבנתם שיש לכל אחת את היתרונות שלה. אבל ככלל ההמלצה היא להתחיל משפות שקשה ללמוד דווקא, שפות כמו C/C++/Java/c#, אלו שפות שילמדו את כל הבסיס ולא איך לעבוד כשהדברים כבר מוכנים. לאחר שהבסיס חזק, אכן היינו ממליצים ללמוד שפת תכנות עילית, ואולי אפילו בדגש על סקריפטינג שתופס תאוצה בשנים האחרונות בעיקר בגלל נושא האוטומציה והאינטגרציה, בעולם זה השפה החזקה בוהפופולרית ביותר היא Python.
סיכום
בחירת שפת התכנות המתאימה תלויה במטרות הפיתוח, רמת הידע של המפתח, והדרישות הטכניות של הפרויקט. כל שפה מביאה איתה את היתרונות והחסרונות שלה, וחשוב לבחור את השפה שתתאים בצורה המיטבית לצרכים הספציפיים. בעולם שבו הטכנולוגיה משתנה במהירות, חשוב להישאר מעודכן ולהיות מוכן ללמוד ולהתאים את עצמך לשפות חדשות וכלים חדשים.