המסלולים השונים בחמ״ן

תוכן עניינים

מבוא

חיל המודיעין של צה"ל הוא מרכיב חיוני במערכת הביטחון של ישראל, המבטיח את עליונות המודיעין של המדינה מול אויביה. הכוחות המודיעיניים של חיל המודיעין מתמקדים באיסוף וניתוח מידע, פיתוח טכנולוגיות מתקדמות והגנה על תשתיות קריטיות מפני איומים. המסלולים הטכנולוגיים בחיל המודיעין מאפשרים גיוס והכשרת כוח אדם מיומן בטכנולוגיות מתקדמות, שמסייע בשמירה על ביטחון המדינה. ארבעה מהמסלולים הבולטים בחיל המודיעין הם מסלול שחקים, מסלול חבצלות, מסלול גאמ"א סייבר ומסלול כלל-חמן. מאמר זה יסקור את כל אחד מהמסלולים הללו, תפקידיהם, הכשרתם ותרומתם הכוללת לביטחון ישראל.

 

מסלול שחקים

תפקיד המסלול

מסלול שחקים הוא מסלול עילית של חיל המודיעין, המתמקד באיסוף וניתוח מידע אלקטרוני (סיגינט). חיילי המסלול עוסקים באיסוף מידע ממקורות טכנולוגיים מגוונים, כגון תקשורת אלקטרונית, מערכות רדיו, ואותות אלקטרוניים. מטרת המסלול היא לספק מודיעין בזמן אמת ולתרום למבצעי סיכול טרור ואיומים ביטחוניים.

המסלול דורש דפ״ר 90 ומגמה ריאלית, המסלול כולל 7 תתי מסלולים ו-2 תוכניות לימודים לתואר ראשון בחיל המודיעין – מדובר על מלש״בים חכמים מאוד כאלה עם IQ ויכולות פסיכוטכניות גבוהות יחד עם חשיבה לוגית ואנליטית חזקה.

הכשרה

ההכשרה במסלול שחקים כוללת לימוד טכנולוגיות מתקדמות, פענוח צפנים, ניתוח מידע וכתיבת קוד. החיילים לומדים גם על מערכות תקשורת, מערכות מודיעין ותכנות מתקדם. ההכשרה כוללת עבודה מעשית במעבדות טכנולוגיות ומודיעיניות, המאפשרת לחיילים לרכוש ניסיון מעשי בניתוח מידע אלקטרוני.

ההכשרה מתחילה בקורס בסיסי שמספק הבנה מעמיקה של מערכות תקשורת ומודיעין אלקטרוני. לאחר הקורס הבסיסי, החיילים עוברים להכשרה מתקדמת שכוללת עבודה עם כלים טכנולוגיים מתקדמים, תוכנות ניתוח מידע, ומערכות פענוח צפנים. ההכשרה כוללת גם תרגולים מעשיים שמדמים סיטואציות אמיתיות מהשטח.

תרומה

חיילי מסלול שחקים תורמים רבות לאיסוף מודיעין שמאפשר לצה"ל לעקוב אחר תנועות אויב, לזהות איומים פוטנציאליים ולספק התרעות מוקדמות. היכולת לנתח כמויות גדולות של מידע אלקטרוני בצורה מדויקת ומהירה מסייעת בקבלת החלטות מושכלות ובסיכול איומים בזמן אמת.

פעולות מוצלחות

אחד מההישגים הבולטים של חיילי מסלול שחקים הוא מעקב אחרי תנועות של ארגוני טרור וסיכול פעולות טרור לפני שהן מתבצעות. באמצעות ניתוח מידע אלקטרוני, הצליחו חיילי המסלול לאתר מנהרות טרור, לחשוף תשתיות חבויות ולהביא למעצרם של פעילי טרור מרכזיים. הישגים אלה מדגימים את החשיבות הרבה של איסוף מודיעין אלקטרוני במאבק נגד הטרור.

 

מסלול חבצלות

תפקיד המסלול

מסלול חבצלות הוא מסלול ייחודי להכשרת קצינים טכנולוגיים בחיל המודיעין. המסלול מתמקד בפיתוח טכנולוגיות מתקדמות ושיפור יכולות המודיעין של צה"ל. הקצינים במסלול זה עוסקים בניהול פרויקטים טכנולוגיים, פיתוח מערכות מידע, ותכנון פתרונות חדשניים שמשרתים את יחידות המודיעין השונות.

זוהי תוכנית הדגל של חיל המודיעין המשלבת שירות קבע ותואר ראשון במדעי המדינה ומזרח תיכון בשילוב עם אחד מהחוגים האנליטיים הבאים: מדעי המחשב, מתמטיקה, מדעי הנתונים, כלכלה ופילוסופיה. לאחר תהליך מיון קפדני, מתגייסים מדי שנה כ-60 חניכים וחניכות המוכשרים להיות קציני המודיעין המובילים, שעוסקים בסוגיות שבמרכז סדר העדיפות הלאומי והצבאי.

הכשרה

ההכשרה במסלול חבצלות כוללת לימודים אקדמיים בתחומי ההנדסה, המחשבים והטכנולוגיה, לצד הכשרה צבאית ומודיעינית. הקצינים לומדים נושאים כמו תכנות, אלגוריתמים, אבטחת מידע ומערכות מידע. בנוסף, הם עוברים הכשרה בתחום הניהול והמנהיגות כדי להיות מסוגלים לנהל צוותים טכנולוגיים ולפתח פתרונות חדשניים.

ההכשרה מתחילה בקורס יסוד שבו לומדים הקצינים את הבסיס של מערכות המידע, טכנולוגיות מתקדמות ושיטות פיתוח תוכנה. לאחר מכן, הם עוברים להכשרה מתקדמת שמתרכזת בניהול פרויקטים טכנולוגיים ופיתוח כלים טכנולוגיים חדשים. בנוסף ללימודים הטכנולוגיים, הקצינים עוברים גם הכשרה צבאית שמכינה אותם לתפקידי פיקוד וניהול ביחידות המודיעין.

תרומה

הקצינים שמסיימים את מסלול חבצלות תורמים רבות לפיתוח טכנולוגיות מתקדמות שמשפרות את יכולות המודיעין של צה"ל. הם מובילים פרויקטים שמאפשרים לצה"ל לשמור על יתרון טכנולוגי ומודיעיני מול אויביו, ומספקים כלים טכנולוגיים שמייעלים את תהליכי קבלת ההחלטות ואת ביצוע המשימות בשטח.

פעולות מוצלחות

הקצינים ממסלול חבצלות היו מעורבים בפיתוח מערכות מתקדמות לאיסוף וניתוח מודיעין, מערכות תקשורת מאובטחות וכלים לפענוח צפנים. פרויקטים אלה כוללים פיתוח תוכנות ניתוח מידע שמסוגלות לעבד כמויות עצומות של נתונים בזמן אמת, מערכות תקשורת מוצפנות שמבטיחות תקשורת מאובטחת בין הכוחות בשטח ומערכות פענוח שמאפשרות לחשוף מידע מודיעיני קריטי.

 

גאמ״א סייבר

תפקיד המסלול

מסלול גאמ"א סייבר מתמקד בהכשרת חיילים להתמודדות עם איומי סייבר מורכבים. חיילי המסלול עוסקים בהגנה על מערכות המדינה מפני מתקפות סייבר, פיתוח כלים להגנה ולהתקפה בסייבר, וניתוח איומים טכנולוגיים על הביטחון הלאומי.

במסלול זה מתקבלים גאוני מחשבים, כן… כאלה עם ״רק״ דפ״ר 60 ומעלה אבל עם יכולות עילאיות בתחום המחשבים, המחקר והפיתוח, לא מחפשים שם אנשים שרק למדו במגמה טכנולוגית, אלא כאלה שממש מבינים מחקר ופיתוח ברמת עבודה בתעשייה.

הכשרה

ההכשרה במסלול גאמ"א סייבר כוללת לימודים מתקדמים בתחום הסייבר, כגון הגנה על רשתות מחשבים, פיתוח כלים טכנולוגיים, ואנליזת איומים. החיילים לומדים גם על טכניקות תקיפה והגנה בסייבר, שימוש בתוכנות מתקדמות, וכתיבת קוד. הכשרה זו מעניקה לחיילים מיומנויות נדרשות לזיהוי והגנה מפני מתקפות סייבר בזמן אמת.

תרומה

חיילי מסלול גאמ"א סייבר ממלאים תפקיד מרכזי בהגנה על תשתיות קריטיות של מדינת ישראל מפני מתקפות סייבר. הם מזהים ומנטרים איומים טכנולוגיים, ומספקים מענה מהיר ויעיל למניעת נזקים. יכולות אלה מאפשרות לצה"ל לשמור על עליונות טכנולוגית מול גורמי טרור ולספק ביטחון לתושבי המדינה.

פעולות מוצלחות

חיילי מסלול גאמ"א סייבר היו מעורבים בסיכול מתקפות סייבר על תשתיות קריטיות במדינה, כגון מערכות חשמל, מים ותקשורת. באמצעות זיהוי מוקדם של איומים טכנולוגיים ותגובה מהירה, הצליחו החיילים למנוע נזקים חמורים ולשמור על תפקוד תקין של מערכות המדינה.

כלל חמ״ן

תפקיד המסלול

מסלול כלל-חמן הוא מסלול שמיועד להכשיר חיילים במגוון תחומים טכנולוגיים ומודיעיניים. החיילים במסלול זה עוסקים בפיתוח ותחזוקת מערכות טכנולוגיות מתקדמות, ניתוח מידע מודיעיני ופיתוח כלים טכנולוגיים לצורכי מודיעין וביטחון.

במיוני כלל-חמ״ן ימיינו את המלש״בים שקיבלו דפ״ר 60+ למגוון מסלולים וביניהם מסלולי שפות, מסלולים טכנולוגיים, מסלולי מחקר ופענוח ומסלולי לחימה.

הכשרה

ההכשרה במסלול כלל-חמן כוללת לימודים במגוון תחומים טכנולוגיים, כגון פיתוח תוכנה, ניתוח נתונים, אבטחת מידע ותכנון מערכות מידע. החיילים לומדים גם על שיטות איסוף וניתוח מודיעין, ופיתוח כלים טכנולוגיים שמסייעים בתהליכי קבלת ההחלטות.

ההכשרה מתחילה בקורס יסוד שמספק הבנה מעמיקה של מערכות טכנולוגיות ומודיעיניות. לאחר הקורס הבסיסי, החיילים עוברים להכשרה מתקדמת שכוללת לימוד טכניקות מתקדמות בפיתוח תוכנה, ניתוח נתונים ואבטחת מידע. ההכשרה כוללת גם תרגולים מעשיים שמדמים סיטואציות אמתיות מהשטח ומאפשרים לחיילים לרכוש ניסיון מעשי בפיתוח ותחזוקת מערכות טכנולוגיות.

תרומה

חיילי מסלול כלל-חמן תורמים לפיתוח ותחזוקת מערכות טכנולוגיות שמאפשרות לצה"ל לבצע משימות מודיעיניות בצורה יעילה ומדויקת. היכולת לפתח כלים טכנולוגיים מתקדמים משפרת את יכולות המודיעין של צה"ל ומאפשרת לזהות ולסכל איומים בצורה מהירה ואפקטיבית.

פעולות מוצלחות

חיילי מסלול כלל-חמן היו מעורבים בפיתוח מערכות מידע מתקדמות שמשמשות את יחידות המודיעין השונות, פיתוח כלים לניתוח מידע מודיעיני בזמן אמת, ומערכות אבטחת מידע שמבטיחות את שלמות הנתונים המודיעיניים. פרויקטים אלה משפרים את יכולות המודיעין של צה"ל ומאפשרים לבצע משימות מודיעיניות בצורה יעילה ומדויקת יותר.

 

סיכום

כלל המקצועות, המסלולים והשיבוצים בחיל המודיעין בדגשים המודיעיניים והטכנולוגיים מעניינים ויתנו לכם נקודות זכות באזרחות, כל אחד מהם מתמקד בדברים מעט שונים אך בפועל ביחידות יש סיכוי גבוה שכולם יעבדו עם כולם, כך בוגרי גאמ״א יעבדו עם בוגרי שחקים וחבצלות לצד עתודאים שונים לצורך דוגמה. הבחירה היא אישית וכמובן ביחס לנתונים ולידע המקצועי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

המאמר עניין אתכם? רוצים לשמוע עוד?

שלחו לנו פניה

הבטיחו לעצמכם את העתיד