גאמ״א
תהליכי מיון
שלבי המיון
הצו הראשון הוא אבן הדרך הראשונה בתהליכי המיון הצבאיים ומהווה נקודת ציון חשובה. בצו הראשון יש מגוון מבחנים שבהם יבחנו מספר דברים, כאשר שני הציונים העיקריים הם: פרופיל ודפ״ר.
פרופיל
הפרופיל בודק את כושרכם הגופני והבריאותי לשרת בצה"ל והוא נע בין 21-90. שימו לב שיש עדיפות בחיל התקשוב לחיילים שלא יכולים לשרת בקרבי (פרופיל עורפי) שנע בדרך כלל בציונים 25-72.
דפ״ר (דירוג פסיכוטכני ראשוני)
הדפ"ר הוא ציון שניתן לאחר סדרת מיונים והוא נע בין 10 ל-90. ציון הדפ״ר יקבע לאחר 5 מבחנים שיפורטו בהמשך. תנאי סף לקבלה לגאמ״א הוא ציון דפ"ר של 60 לפחות.
השלבים המרכזיים בצו הראשון:
- שאלון אימות נתונים ומסמכים רפואיים (אונליין)
- מבחנים פסיכוטכניים (מבחן אנלוגיות מילוליות, מבחן אנלוגיות צורניות, מבחן חשיבה צורנית, מבחן הוראה ומבחן כמותי)
- בדיקות רפואיות (לקביעת פרופיל)
- ראיון אישי לקביעת ציון התרשמות, ציון עברית וציון השכלה.
ציון הדפ״ר יקבע על סמך המבחנים והריאיון.
שימו לב! תנאי נוסף נדרש בדרך כלל לקבלה לגמא"מ: 5 יחידות לימוד לפחות במגמה טכנולוגית, בדגש על מדעי המחשב או פעילות העשרה אחרת בתחומי הסייבר והמחשוב – הדגישו זאת בראיונות.
אם אתם עומדים בתנאי הסף, עליכם לדאוג לציין בשאלון ההעדפות את רצונכם בתפקידי המחשוב השונים. כמו כן, כדי לא לקחת סיכונים היינו ממליצים לכם לשלוח גם בקשה למיטב יחד עם צירוף כל תנאי הסף + גיליון ציונים והמלצות.
בשאלוני המיון בשלב זה תופענה 2 סוגי שאלות: אישיות ומקצועיות
שאלון אישיות
בשאלון זה תשאלו על המקצועות שאתם לומדים, תחומי עניין, פרויקטים ותוכניות העשרה בהם השתתפתם ועוד . מטרת השאלון היא לוודא שאתם מגיעים עם ידע מוקדם ושאתם כמהים וסקרנים לדעת וללמוד עוד על עולמות הסייבר והמחשבים.
שאלון מקצועיות
בשאלון זה תשאלו על מגוון תחומים כמו מערכות הפעלה, רשתות, שפות תכנות, לוגיקה, אבטחת מידע ועוד. בשאלון יעריכו הן את הידע המוקדם שלכם והן את יכולות המחקר והחיפוש מידע שלכם – יכולת חובה לכל איש טכנולוגיה. גם אם יש שאלות שאתם לא יודעים ב-100% מותר לכם להשתמש בגוגל, ללמוד על הנושא ולענות בצורה מדויקת.
מבחן הידע כולל מבחנים אמריקאים במגוון תחומים. במבחן זה לא תתאפשר גישה לאינטרנט. משך המבחן הוא 3 שעות, ועל כן מומלץ להגיע מוכנים וממוקדים.
שימו לב! כל מבחן מכיל כ-20 שאלות. יש לכם את האפשרות לראות את שאלות המבחן לפני שאתם מתחילים. בחרו לעשות מבחנים שאתם בקיאים בחומר שלהם (ברמה של 65-70% לפחות). בגאמ״א לא מחפשים אנשים שיודעים דברים בסיסיים אלא אנשים שיודעים לעומק נושאים ספציפיים. יתרון משמעותי יכול להינתן לכם גם אם אתם מצטיינים בתחום אחד בלבד .
נושאי המבחן:
- אבטחת מידע
- רשתות וטכנולוגיות Web
- מערכות הפעלה (Windows)
- מערכות הפעלה (Linux)
- תכנות מונחה עצמים (OOP)
- תכנות ב- Python
- תכנות ב- C#
- תכנות ב- JAVA
- תכנות Low Level ב- C
- שפת סף – Assembly
המבחן המעשי נערך ללא גישה לרשת האינטרנט.
בשלב זה, תחתמו על הסכם סודיות המחייב אתכם לא לחשוף פרטים אודות תוכן המבחן.
לכן, נתמקד בתיאור כללי של מהלך המבחן.
הסדנה אורכת כ-7-8 שעות, ויש בה 2 חלקים: סדנת מחקר וסדנת פיתוח. בשלב זה לא תתבקשו לענות על שאלות אלא תעבדו באופן עצמאי מול מחשב ותדרשו להתמודד עם אתגרים, כאשר כל אתגר מהווה שלב נפרד, כאשר כל שלב שתעברו יקדם את סיכויי הקבלה שלכם וישפיע על המיונים שתקבלו בהמשך.
בסדנאות הללו תתמודדו עם מבחני המיון הקשים ביותר בצה״ל אשר דורשים ידע מקדים בנושאים ספציפיים.
סדנת פיתוח
במסגרת סדנת הפיתוח, תתבקשו לפתח קטעי קוד לפי דרישה אחידה בשפת High-Level בדגש על תכנות מונחה עצמים ובשפות כמו C# ו- Java.
סדנת מחקר
סדנת המחקר מורכבת מ-10 שלבים בתחום עולמות הסייבר והמחקר.
זהו תרגיל BlackBox – תרגיל שבו אתם מגיעים למכונה ללא ידע מוקדם ועליכם לגלות מידע על תוכנות ו/או מערכות מסוימות תוך הבנת אופן הפעולה מאחורי הקלעים (תהליךReverse Engineering).
על סמך שקלול תוצאות המבחנים שבוצעו בשלבי המיון הקודמים וכן המיון המעשי, צוות המיון יעריך האם כישוריכם מספיקים לגאמ״א ולאיזה מסלולים אתם מתאימים יותר: מסלולי מחקר וסייבר או מסלולי פיתוח וטכנולוגיות.
לאחר שקלול ציוני תוצאות המבחנים שבוצעו בשלבי המיון צוות המיון יזמן את המועמדים המתאימים ביותר לראיונות אישיים ומקצועיים.
בשלב זה עליכם להפגין את כישוריכם בראיונות אישיים ומקצועיים בגאמ״א.
במהלך הראיונות ייבחנו, בין היתר, יכולות אישיות כמו עמידה בלחץ, יכולת ביטוי, הגעה למצבי קיצון ועוד. כל ראיון אישי ומקצועי נמשך בין חצי שעה לשעה (ברוב המקרים, תזומנו למספר ראיונות עם מראיינים שונים).
שימו לב! הביעו ביטחון עצמי ביכולותיכם, חשבו בקול והציגו את תהליך החשיבה שלכם, גם אם אינכם בטוחים בתשובה הסופית והכינו מראש מספר פרויקטים משמעותיים שעבדתם עליהם שתוכלו להסביר עליהם.
בהגיעכם אל מרכז הראיונות יוצג בפניכם דף ובו תידרשו לדרג את כישורי המחשוב שלכם לפי מספר. מומלץ לציין מדדים ריאליים משום שאלו, קרוב לוודאי, ייבחנו במהלך הריאיון על מנת לראות עד כמה המדד שדרגתם תואם את הידע שלכם בפועל.
הריאיון ברובו מתמקד במסלול אליו אתם מתמיינים, לדוגמה אם המסלול אליו אתם מתמיינים מתמקד בעולמות ה- web והרשתות, תוכן השאלות היה בתחומים אלו.
שימו לב! בגאמ״א מגוון רחב של מסלולים שכל אחד בהם עוסק בתחומים שונים.
לכל מסלול יתרונות וחסרונות, עם זאת כולם איכותיים ומעניקים הזדמנות ייחודית לתרום רבות בתחומי המחקר והפיתוח בצה"ל.
בשלב זה תעברו מבדקי אמינות, מבחני דינמיקה קבוצתית, ראיון אישי ופסיכולוגי וכמובן סיווג ביטחוני.