שירות מרתק – מקפצה לתפקיד נחשק באזרחות
הקורס היוקרתי בצה”ל הכשרת מגן סייבר הוא קורס נחשק של אגף התקשוב וההגנה בסב”ר. מטרת הקורס היא להכשיר גורמים מקצועיים בתחום ההגנה על רשתות צה”ל אשר יוכלו לזהות ולגלות אנומליות ולבצע חקירות, לזהות ולסכל אירועי ותקריות סייבר ברמה הגבוהה ביותר. הקורס מתמקד בתכנים רבים ומדמה סימולציות מגוונות ומקנה כלים פרקטיים המאפשר למגני הסייבר להגיב לכל איום בין אם הוא איום על חומרה או על תוכנה ועל משתמשים שנמצאים במרחב הוירטואלי. התכנית כוללת אמצעי הגנה מזיהוי דרך חקירות ועד בדיקות וניטור רשתות.
אומנם הקורס עצמו מועבר דרך אגף התקשוב וההגנה בסייבר, שהוא למעשה הגוף בצה”ל שאחראי על פיתוח והכשרה במערך ההגנה, אבל בסיום הקורס יינתן שיבוץ בכל אחד מהזרועות והאגפים בצה”ל בין אם זה באגף התקשוב עצמו או באגף מודיעין, חיל הים, חיל האוויר ועוד. רוב התפקידים מסווגים לפי תפקידי זיהוי ותגובה, כאשר תפקידים אלה עוסקים בעיקר בהטמעת מערכות הגנה ותגובה ראשונית לפריצות ואיומים או צוותי חקירות אשר אחראים על בדיקת האירוע וחקירתו כולל המלצות לשיפור והתגוננות בהתאם. כמו כן, יש בצה”ל צוותים אדומים שהם אלה שמוצאים את החוליה החלשה במערכת וכך מקשיחים את ההגנה.
איך מגיעים לקורס הנחשק ומי מתקבל?
הקבלה לקורס מאתגרת והדרך רצופה במבדקים ותהליכי מיון קפדניים. תחילה יש לעבור תהליך מיון לאשכולות מקצועות המחשב כדי שבכלל תהיה אפשרות להגיע לתפקיד זה. עקרונית לא נדרש ידע קודם טכנולוגי או בסייבר, אבל המבחנים הקוגניטיביים והראיון האישיותי שהם חלק בלתי נפרד מהמיונים מכוונים למועמדים האולטימטיביים על פי פרופיל אידיאלי של המועמדים לקורס. כדי להגיע למיונים, חשוב לדרג את אשכול מקצועות המחשב כעדיפות ראשונה ויש לדעת שתנאי הסף נכון לכתיבת שורות אלה הם דפ”ר 70 ומעלה וגברים בעלי פרופיל 72 ומעלה נדרשים ל-10 יח”ל תוכנה. לאחר סיום הקורס ניתן לצאת לקורסי קצונה ולהשתלב בתפקידי קצונה מרתקים – ההכשרה עצמה נחשבת באזרחות כהכשרה מעשית ונחשקת ומאפשרת קבלה לתפקידים כמגני סייבר, בודקי חדירות ועוד תפקידים באבטחת מידע. הקורס עצמו נמשך כ-4 חודשים, שישה ימים בשבוע, מתאים לגברים ולנשים ומתקיים בבסמ”ח, האקדמיה הצה”לית למקצועות המחשב וההגנה בסייבר. יש לשים לב שבנות בתפקיד זה מחויבות לקבע, לשירות של 32 חודשים וכלל המגנים חותמים שנה וחצי קבע. לרוב התפקיד דורש השתלמויות שונות ולכן, במהלך השירות מי שמכהן כמגן סייבר שב לקורסים מתקדמים ולהכשרות מתקדמות בבסמ”ח. בצה”ל מעניקים חשיבות רבה להכשרה זו ולרוב מתקיימים בשנה כ-3 מחזורים של אותו קורס. מדי שנה ניגשים למיונים בסביבות 3500 מועמדים, אבל רק כ-12% מהם עוברים את המיונים, 36% מהם בנות.
מה לומדים בקורס ?
התכנים של הקורס מרתקים, 54% מהתכנים הם למעשה התנסות מעשית והם עוסקים הן בפיתוח אישי והן בטכניקות וטכנולוגיות מתקדמות כולל תרגילים וניסיונות שונים להגנה – התכנים משתנים לפי ההתפתחויות הטכנולוגיות כך שכל קורס נראה קצת אחרת מקודמו. בחלק האחרון של הקורס, החניכים נבחנים בסימולטור אשר בוחן אותם על תרחישי הגנה שונים המדמים מצב אמת. המטרה היא להפוך את המגנים למומחים שיודעים להפעיל את הכלים והתוכנות ולהגן על הרשתות של צה”ל ולתרום להגנה על המולדת מהזווית הטכנולוגית. התכנית תואמת במובנים רבים למה שנדרש באזרחות ובחברות הייטק ובתעשייה ולכן, מרבית הבוגרים של הקורס היוקרתי משתלבים במהירות בשוק העבודה בתפקידים מבוקשים. במהלך השירות הצבאי לוחמי הסייבר של צה”ל צוברים 30% מהנקודות האקדמיות לתואר במקצועות המדעים וכ-65% מהבוגרים של התכנית היוקרתית לומדים לתואר ראשון כבר במהלך שירותם הצבאי.
לא שירתם כמגני סייבר? יש אלטרנטיבה גם באזרחות
כמובן מי שלא התקבל לקורס במהלך שירותו הצבאי או שלא היה בתקופתו קורס מעין זה יוכל ללמוד קורס בשם מגן סייבר המעניק את הכלים המתקדמים להשתלבות בתחום אבטחת מידע ו-cyber security. הקורס המקצועי כולל הגנה על רשתות של ארגונים, מקנה הבנה מעמיקה של מבני מערכות הפעלה, התמצאות בסביבות שונות, הכרות עם מנגנוני תקשורת ופרוטוקולי תקשורת, ארכיטקטורת מערכות מידע וכמובן כלים וטכניקות לאבטחת סייבר, תקיפה, מחקר אירועי אבטחה כמו גם יכולת להקים ותפעל מערכות הגנה מורכבות ולנתח אירועים ולהפיק מהם תובנות חשובות לשיפור מערך ההגנה של כל ארגון.
לפרטים נוספים לחצו כאן