ראיון עבודה הוא המומנטום בו אתם נדרשים לשכנע את המעסיק מדוע אתם האנשים הנכונים ביותר לתפקיד.
בעידן הנוכחי, ראיון עבודה יכול להתקיים במגוון ווריאציות: טלפונית, בזום או פנים אל פנים או שילוב של כל האופציות, תלוי בתהליך ובאיזה שלב אתם במיומנים.
רוב הסיכויים שישאלו אתכם שאלות מקצועיות שקשורות לשליטה שלכם בידע הנדרש לאיוש המשרה. אבל לצד השאלות המקצועיות, עולות גם שאלות כלליות שחוזרות בכל ראיון במגוון גרסאות.
לעיתים ישאלו אותן מספר פעמים והן יישאלו על ידי מספר אנשים על מנת לבחון את העקביות בה אתם עונים עליהן.
לפניכם רשימת שאלות נפוצות בראיונות עבודה ודרכי התמודדות עם השאלות בבחירת התשובה. שלא תגידו – לא ידענו.
השאלה: האם תוכל/י לספר על עצמך בקצרה?
חשוב לדעת: נקודת הזינוק לראיון עבודה הוא הפתיח שבו אתם מספרים למראיין מי אתם.
כאן המראיין מצפה שתציגו את עצמכם בדרך הקולעת והאטרקטיבית ביותר.
היזהרו לא ליפול למלכודת של תיאור ארוך או שינון קורות החיים. הימנעו משחצנות אך אל תצניעו גם את מה שכדאי להבליט.
נסו להתמקד בהתאמת הסיפור האישי שלכם ביחס לאופי המשרה – ההכשרה המקצועית שעברתם, תפקיד צבאי אם היה רלבנטי, ניסיון עבודה רלבנטי לתפקיד והוסיפו פרט אישי מעניין או חשוב מהחיים האישיים שלכם (תחביב, מצב משפחתי וכדומה).
השאלה: מדוע פנית למשרה הזאת / מדוע תרצה לעבוד אצלנו?
חשוב לדעת: במקרה הזה כדאי להראות למראיין/מגייס שעשיתם שיעורי בית ובצעתם תחקיר מעמיק על החברה ועל התפקיד ושיש לכם סיבות טובות להשתלב בשורות הארגון כמו גם את המיומנויות והיכולות למלא את התפקיד בהצלחה.
תוכלו למנות סיבות כמו “רציתי להשתלב בחברה המובילה בשוק ב” או “אני אוהב סביבות עבודות צומחות והיות ואם ארגון צומח” או “הרגשתי שכאן אוכל לבטא את היכולות שלי וללמוד הרבה בתחום הסייבר סקיורטי”. התייחסו להיבטים מעניינים המייחדים את החברה ו/או את התפקיד.
השאלה: איך את/ה מתמודד/ת עם מצבי לחץ?
חשוב לדעת: בשלב זה לא חייבים לחשוף את זה שלפעמים בלחץ אתם מתחילים לרעוד, הלב דופק, הזיעה הקרה מכסה את המצח ואתם פשוט רוצים להיעלם.
אלא – נסו להישאר רגועים ולהסביר שאתם מבינים שמצבי לחץ נפוצים בתהליכי עבודה במיוחד במקומות עבודה דינאמיים ושבמהלך החיים למדתם להתמודד עם לחץ באמצעות אסטרטגיות שונות.
השאלה: תעדיפו לעבוד לבד או בצוות?
חשוב לדעת: אפילו אם אתם מועמדים למשרה שתאפשר לכם אוטונומיה מוחלטת, זכרו שאתם עומדים להיות חלק מארגון ולכן, כדאי להדגיש שאתם בנויים לתפקד בכל מצב ובכל מבנה.
בעלי משמעת עצמית הדרושה לעבודה עצמאית וכן נכונים לעבודת צוות, כדי לקבל פידבקים מעמיתים ומעריכים מאוד שיתוף פעולה בעבודה.
השאלה: מהן ציפיות השכר?
חשוב לדעת: מצד אחד, אתם לא רוצים לנקוב בסכום גבוה מדי ולא ריאלי ובלתי אפשרי או כזה שיגרום למעסיק לחשוב שאתם מכוונים גבוה מדי.
מצד שני, אתם גם לא רוצים לתמחר את עצמכם נמוך ולהפסיד הצעת שכר אטרקטיבית.
לפני שהגעתם לראיון, כדאי לבדוק בטבלאות השכר המתפרסמות ברשת בהתאם לכישורים המקצועיים שלכם, ותק וכדומה כמה נהוג לשלם בשוק.
בכל מקרה, רצוי לדבר על טווח שכר ולא על סכום ספציפי על מנת להשאיר מרחב תמרון לניהול מו”מ בהמשך ותוכלו גם לציין שאתם מגיעים בראש פתוח וגמישים (רק אם אתם כאלה).
השאלה: מדוע עזבת את העבודה הקודמת/פוטרת?
חשוב לדעת: היו מוכנים עם תשובה ואל תסתירו את העובדות, כי יש מספיק אנשים שיוכלו לספר את האמת ואתם בוודאי לא רוצים להיתפס בשקר.
אם לא הסתדרתם במקום העבודה הקודם, אמרו את האמת אך נסו להציג אותה בדיפלומטיות ובדרך שתשכנע את המעסיק הפוטנציאלי מדוע עזבתם או שוחררתם מתפקידכם. כמו חילוקי דעות עם הממונה הקודם או שינוי הייעוד של החברה שכבר לא התאים לעניין המקצועי או צמצומים בחברה או רצון לגוון את סביבת העבודה, מקום עבודה קרוב יותר לבית וכדומה, תלוי בנסיבות שאכן הובילו לסיום העבודה.
השאלה: מהן החוזקות והחולשות שלך?
חשוב לדעת: חשבו מראש על חוזקות שמבדילות אתכם וגם מתאימות לתפקיד המבוקש על פי הקריטריונים ופרופיל המשרה כמו יכולות טכניות, ניהוליות וכדומה.
במקרה של חולשות, חשבו על נקודות תורפה שאינן קשורות באופן ישיר לאפיון המשרה ותמיד ציינו שאתם מנסים ומעוניינים לשפר את החולשות הללו וכיצד אתם משקיעים בשיפור החולשות. למשל, בעיות ביטחון עצמי ואתם מנסים להתגבר על החיסון הפוטנציאלי בעבודה עצמית.
השאלה: מדוע כדאי לנו להעסיק דווקא אותך?
חשוב לדעת: זכרו כאן אתם רוצים שהמעסיק יבין שאתם עשויים להוות נכס משמעותי לארגון.
נסו להציג את היתרונות והתועלות שאתם יכולים להביא אתכם לצוות כמו ידע עדכני, מוטיבציה, ניסיון בשטח, הכרות עם התוכנות המובילות בשוק, נכונות ללמוד וכל מה שיכול להרשים את המעסיק הפוטנציאלי מבחינת תרומתכם העתידית לתפקיד ולארגון. חשבו על הערך המוסף שתוכלו להציג בראיון.
הכינו את עצמכם בסימולציה מקדימה לראיון עבודה כולל שאלות מאתגרות, שפת גוף נכונה ואיסוף רקע על החברה והתפקיד, כדי שתגיעו מוכנים ותצלחו את הריאיון כמו מקצוענים!
מחפשים עבודה? היכנסו ללוח משרות ודרושים שלנו ומצאו את המשרה הבאה שלכם!