חודש המודעות לסיכוני סייבר: המדריך להגנה מאיומים

חודש המודעות לסייבר, הנערך בכל שנה באוקטובר, הוא יוזמה עולמית שמטרתה להעלות את המודעות לחשיבות ההגנה על המידע הדיגיטלי שלנו. במהלך החודש הזה, ארגונים, מומחי אבטחת סייבר ואנשים פרטיים מקדישים זמן ללמידה וליישום כלים ושיטות להגנה טובה יותר על המידע הדיגיטלי שלהם. זהו הזמן המושלם לרענן את המודעות לאיומים כמו פישינג, פריצות לחשבונות, ודליפות מידע, ולוודא שכולנו מוגנים יותר.

העידן הדיגיטלי בו אנו חיים טומן בחובו הזדמנויות רבות, אך גם איומים על הפרטיות והמידע האישי שלנו. הרשתות החברתיות, אפליקציות המסרים המידיים, והפלטפורמות השונות לשיתוף מידע – כמו אינסטגרם, פייסבוק, טיקטוק, וגם המיילים שלנו – כולן דורשות מאיתנו לשים לב לנושא ההגנה על המידע האישי. חודש המודעות לסייבר הוא הזדמנות מצוינת לעבור על הטיפים החשובים ביותר להגנה על פרטיותנו בעולם המקוון.

שמירה על מידע אישי ברחבי האינטרנט:

הרשתות החברתיות הן חלק בלתי נפרד מחיינו, אך הן גם מהוות מקור לפגיעה בפרטיות אם לא נוקטים באמצעי זהירות. בכל אחת מהפלטפורמות הללו קיימות הגדרות פרטיות שנועדו לאפשר לכם לשלוט במי יכול לראות את המידע שלכם, ליצור אתכם קשר, ולגשת לתוכן שאתם משתפים. מומלץ לעבור על כל הגדרות הפרטיות בפלטפורמה שבה אתם משתמשים ולוודא שהן מותאמות לצרכים שלכם:

פייסבוק: כדאי להסתיר פרטים אישיים בחשיפה ציבורית שעשויים לחשוף את הרכבת הסיסמה האישית שלכם או שאלות האבטחה שיעזרו לשחזר את חשבונכם. כגון תאריך לידה מלא, רשימת בני משפחה, שם בית ספר ראשון ועוד שאלות שעליהם עניתן בכדי לאבטח את חשבונכם.
בנוסף מומלץ לבקר במסך התחברויות אחרונות שנמצא במרכז הפרטיות של פייסבוק- ולראות את רשימת המכשירים שמחוברים כרגע לחשבון.

מצורף מדריך בנושא:

אינסטגרם: מומלץ להגביל תגובות והודעות פרטיות מאנשים שאתם לא מכירים.

טיקטוק: בפלטפורמה זו חשוב להגדיר מי יכול לראות את הסרטונים שלכם, להגיב עליהם או לשלוח לכם הודעות פרטיות.

וואטסאפ: לאחרונה חשפה וואטסאפ חולשת אבטחה שהובילה להשבתת חשבונות של ישראלים רבים. החולשה עשתה שימוש באמצעות צירוף לקבוצות, האקר היה מצרף את מספרכם לקבוצה זדונית אשר עוברת על חוקי הקהילה, ובתוך מספר שעות חברת META הייתה מנטרת באמצעות דיווח באותה קבוצה וחוסמת את כלל חברי הקבוצה. גם כאן כדאי לעשות בכלים להגנת הפרטיות: חסימת האפשרות להוספה לקבוצות ע”י מספרים זרים (שלא באנשי הקשר שלי), צפייה בתמונה הפרופיל ע”י מספר טלפון זר, חיוג של מספרים שאינם מוכרים (השתקת שיחות ממספרים לא מזוהים).

הגנה על המידע האישי בפלטפורמות הללו חשובה לא רק לשמירה על פרטיותכם אלא גם להגנה מפני פגיעות נוספות כמו גניבת זהות. הקפדה על הגדרות פרטיות מחמירות תצמצם את הסיכון לכך שגורמים זדוניים ינצלו את המידע האישי שלכם בצורה לא חוקית.

איומי פישינג:

אחת השיטות הנפוצות להונאה ברשת היא הפישינג – ניסיון אקטיבי לגנוב מידע אישי או כספי באמצעות התחזות לאתר או לאדם אמיתי. פישינג יכול להופיע במיילים, בהודעות טקסט, ברשתות חברתיות ואפילו באפליקציות תשלומים. כדאי לבדוק תמיד את הכתובת של השולח ולהיזהר ממיילים או הודעות חשודות שדורשות מכם פרטי חשבון, סיסמאות או פרטים רגישים אחרים. מומלץ להימנע מלחיצה על קישורים לא מוכרים ולהורדת קבצים מצורפים לא מוכרים.

גם איומי הפישינג עלו מדרגה בשנה האחרונה, האקרים עושים שימוש בכתובות עם הפניה על מנת לטשטש את הניטור שלכם. לדוגמה, ישתמשו במבנה ההפנייה החיצונית של facebook (לדוגמה- https://l.facebook.com/l.php?u=https://www.ynet.co.il)

ריכזנו עבורכם מספר דוגמאות:

 

החשיבות של אימות דו-שלבי

הגנה נוספת ומשמעותית ביותר על החשבונות שלכם היא באמצעות אימות דו-שלבי (2FA – Two-Factor Authentication). מדובר בשכבת הגנה נוספת מעבר לסיסמה הראשונית, אשר דורשת שימוש בקוד שנשלח לנייד או לאפליקציה ייעודית בכל פעם שאתם מתחברים לחשבון ממכשיר חדש. שיטה זו מקשה על האקרים לגשת לחשבונות שלכם גם אם הם הצליחו להשיג את הסיסמה שלכם. חשוב להפעיל אימות דו-שלבי בכל פלטפורמה שמציעה את האפשרות הזו – רשתות חברתיות, חשבונות מייל, אפליקציות תשלומים ועוד.

התמודדות עם דליפת פרטי כרטיסי אשראי

העלייה בשימוש באפליקציות תשלום דיגיטליות כמו Google Pay ו- Apple Pay מעלה גם את הסיכון לדליפת פרטי אשראי. בעוד שהפלטפורמות הללו מבוססות על תקני אבטחה מתקדמים, עדיין יש סיכון לגניבת נתונים או לפריצות שמתרחשות במקומות לא צפויים. כדאי לבדוק באופן קבוע את החיובים בכרטיס האשראי ולהיות ערניים לכל פעילות חריגה. בנוסף, מומלץ להשתמש באפשרויות לאבטחת תשלומים שמציעות הפלטפורמות עצמן, כגון זיהוי ביומטרי או קודי אבטחה ייחודיים בכל עסקה.

לסיכום, הגנה על פרטיות המידע האישי באינטרנט היא לא עניין של מה בכך. על ידי הקפדה על הגדרות פרטיות, הימנעות מאיומי פישינג, שימוש באימות דו-שלבי ושמירה על פרטי כרטיסי אשראי, ניתן לצמצם את הסיכונים ולהגביר את תחושת הביטחון בעולם הדיגיטלי. חודש המודעות לסייבר הוא תזכורת לכך שעלינו להיות עירניים ולהקפיד על אבטחת המידע האישי שלנו.

תוכן עניינים

תוכן עניינים

קורסים אונליין
מגוון ערכות מקוונות ללמידה עצמית

מכל מקום ובכל זמן שנוח לכם!
קורסים מקוונים